در این مقاله، ما شما را با انواعی از ارتودنسیهای جدید که با پیشرفت روش ها استفاده میشوند آشنا میکنیم و نقاط ضعف و قوت آنها را به شما معرفی خواهیم کرد.
ارتودنسی دندانها از دیرباز یکی از روشهای دندانپزشکی برای مرتب کردن دندانهای به همریخته، نامرتب و از ردیف خارج شده بیماران است. با این روش میتوان مشکلات و ناهنجاریهای دندانهای خود را درمان کرد و یک لبخند زیبا و جذاب ساخت. اولین بریسها یا دستگاههای ارتودنسی، بریسهای فلزی بزرگی بودند که تا مدتهای طولانی روی دندانهای بیمار قرار میگرفتند. این بریسهای زمخت و بیروح فلزی، هرچند میتوانستند کلیه ناهنجاریهای خفیف، متوسط یا حتی شدید بیماران را درمان کنند، اما به دلیل ظاهر زشت و طول دوره درمانی طولانی که داشتند، به کابوسی برای بیماران تبدیل شده بودند.
با پیشرفتهای انجام شده در تکنولوژی و به خصوص علم دندانپزشکی، دندانپزشکان موفق شدند که روشهای جدیدی را برای انجام ارتودنسی روی دندانها ابداع کنند. ارتودنسیهای جدید، علاوهبر داشتن ظاهری مناسبتر و زیباتر، در برخی موارد میتوانند در طول مدت کمتری، ناهنجاریهای دندانی را درمان کنند. به خاطر وجود همین ویژگیها، ارتودنسیهای جدید در سالهای اخیر به یکی از پرطرفدارترین روشهای درمانی ارتودنسی تبدیل شدهاند.
در سالهای اخیر تحولات بسیار زیادی در روشهای مختلفی که برای درمان ارتودنسی وجود دارند، ایجاد شده است که این تحولات باعث میشود بیماران و متخصصین ارتودنسی بتوانند با بهره مندی از ارتودنسیهای جدید، به نتایجی مطلوب دست پیدا کنند. این روشهای پیشرفته و تکنیکهای جدید در انجام ارتودنسی میتوانند بسیاری از مشکلاتی را که در زمینه دندانپزشکی وجود دارند، با روند بهتری درمان کنند. بعضی از روشهای نوین انجام ارتودنسی روی دندانها که در این مقاله به شما معرفی خواهند شد، عبارتند از:
بریسهای استفاده شده در این روش نوین ارتودنسی، متحرک هستند؛ یعنی این بریسها برخلاف بریسهای ارتودنسی ثابت، به دندانهای بیمار چسبانده نمیشوند و بیمار میتواند در شرایط خاصی به صورت موقتی این بریسها را از روی دندانهای خود بردارد. بریسهایی که در ارتودنسی نامرئی استفاده میشوند از جنس نوعی پلاستیک شفاف با قابلیت انعطاف ساخته شدهاند؛ به همین دلیل به این نوع ارتودنسی، ارتودنسی ژلهای، شفاف یا نامرئی گفته میشود؛ همچنین ما ارتودنسی نامرئی را با نام ارتودنسی اینویزیلاین میشناسیم.
برای انجام ارتودنسی نامرئی، دندانپزشک با توجه به شدت ناهنجاریهای دندانی، یک سیر درمانی تعیین میکند و نتیجه درمان را پیش از انجام ارتودنسی به شما نشان میدهد؛ سپس دندانپزشک از دندانها قالبهایی تهیه میکند و این قالبها را برای ساخت بریسهای شفاف ارتودنسی نامرئی به لابراتوار میفرستد. در لابراتوار دندانسازی، تعدادی بریس شفاف ساخته میشود که با قرار دادن هر یک از آنها به مدت ۲ تا ۳ هفته روی دندانها، ارتودنسی انجام میشود.
مزایای ارتودسی نامرئی عبارتند از:
ارتودنسی نامرئی علاوه بر داشتن فواید زیادی، معایبی نیز دارد، از جمله:
بریسهای ارتودنسی دیمون، یکی از جدیدترین بریسها در زمینه انجام ارتودنسی روی دندانها هستند. این بریسها با قابلیت خودتنظیمی که دارند میتوانند به صورت خودکار باز و بسته شوند؛ درنتیجه میزان اصطکاک دندانها را تا حد زیادی کاهش میدهند و به حرکت سریعتر دندانها کمک میکنند.
بریسهای دیمون در انواع سرامیکی و فلزی وجود دارند. درصورتیکه شما از بریسهای سرامیکی دیمون استفاده میکنید میتوانید این بریسها را همرنگ دندانهای خود انتخاب کنید. در این صورت، مخاطب شما نمیتواند وجود این بریسها را در دهانتان به راحتی تشخیص دهد. علاوه بر آن:
استفاده از بریسهای دیمون، هزینههای بیشتری را نسبت به نوع سنتی ارتودنسی به شما تحمیل میکند. علاوه بر آن:
مینی اسکرو یا مینی ایمپلنت، یکی دیگر از روشهای ارتودنسی نوین است که تغییر بزرگی در علم دندانپزشکی و ارتودنسی ایجاد کرده است. مینی اسکرو در مواردی کاربرد دارد که دندانپزشک نمیخواهد تمامی دندانهای بیمار را جابهجا کند. درواقع مینی اسکرو زمانی استفاده میشود که دندانپزشک بخواهد بدون جابهجایی تمامی دندانهای بیمار، تنها یک یا چند دندان را که از ردیف خارج شده اند جابهجا کند. در این روش، دندانپزشک ایمپلنتهایی را در استخوان بیمار جاگذاری میکند و این ایمپلنتها به جابهجایی دندانها کمک میکنند. با کمک مینی اسکرو میتوان به راحتی دندانها را جابهجا کرد. برخی از مشکلاتی که با استفاده از مینی اسکرو درمان میشوند، عبارتند از:
یکی از معایب استفاده از مینی اسکرو، امکان لق شدن آن است که البته دندانپزشک میتواند با رعایت یکسری نکات از آن جلوگیری کند.