دندانپزشکان به منظور پوشش لکه های دندان، اصلاح بدفرمی دندان ها و … از انواع روکش دندان استفاده می کنند. در صورت استفاده از روکش های دندانی علاوه بر اصلاح طرح لبخند، دندان های شما هم مستحکم تر نیز می شود. در ادامه این نوشتار از مجله اورتو اینفو با ما همراه باشید تا با انواع روکش دندانی، کاربرد، مزایا و معایب و قیمت آنها آشنا شوید.
روکش دندان لایه ای جدید و مستحکم است که به طور سفارشی ساخته می شود و عملکرد دندان را بهبود می بخشد که باعث افزایش طول عمر دندان می شود. از روکش های دندان برای اصلاح تغییر رنگ دندان، بازسازی شکل و اندازه دندان و همچنین استحکام آن استفاده می شود.
از جمله انواع روکش دندان می توان به روکش پرسلان – فلز، روکش طلا، روکش زیرکنیوم، پورسلان و … اشاره کرد. یکی از محبوب ترین انواع روکش ها، پرسلان است که کاملا مشابه دندان های طبیعی انسان است و باعث اصلاح طرح لبخند و زیبایی لبخند می شود.
کاربرد انواع روکش های دندانی متفاوت است که از جمله رایج ترین آنها عبارتند از:
عملکرد روکش های دندانی کاملا مشابه دندان های سالم و طبیعی است. مقاومت و استحکام روکش های دندانی هم کاملا مشابه دندان های طبیعی است. با این حال روکش ها نیز مانند دندان های طبیعی نیاز به نگهداری و مراقبت دارند.
اگر مشکلات مربوط به ارتودنسی دارید به توصیه بهترین دندانپزشکان بهتر است ابتدا ارتودنسی دندان را انجام دهید و سپس اقدام به روکش دندان کنید. البته برخی مواقع به نسبت شرایط نمی توان صبر کرد.
با پیشرفت دندانپزشکی در حوزه زیبایی و ترمیمی باعث معرفی انواع بسیار مختلف روکش های دندانی شده است که از جمله رایج ترین انواع روکش دندان عبارتند از:
روکش فلزی یکی از بادوام ترین انواع روکش دندان است و احتمال شکسته شدن آنها بسیار کم است. اما این نوع روکش های دندانی به دلیل رنگ فلزی که دارند برای دندان های آسیاب مورد استفاده قرار می گیرند.
روکش ترکیبی سرامیکی فلزی یکی از پرطرفدارترین انواع روکش هاست. زیرا هماهنگی بسیار بالایی با رنگ دندان های طبیعی دارد. میزان استحکام این نوع روکش ها از نوع قبلی کمتر است اما در کل استحکام آن نسبت به سایر انواع روکش ها می تواند بیشتر باشد.
قیمت روکش دندان رزینی از سایر انواع روکش ها کمتر است. اما در عوض به دلیل موادی که در ساخت این نوع روکش ها استفاده شده طول عمر روکش دندان رزینی کمتر از سایر مدل هاست.
استحکام روکش پرسلین به اندازه روکش های فلزی و روکش های ترکیبی سرامیکی فلزی نیست اما به دلیل رنگ طبیعی که دارند طرفداران بسیار زیادی دارند و از آنها برای روکش دندان جلو استفاده می شود.
?بیشتر بخوانید: بهترین متخصص ارتودنسی در کرج آشنا شوید.
نصب روکش دندان فوری انجام نمی شود و نیاز است که حداقل دو بار به دندانپزشکی مراجعه کنید. در طی جلسه اول مراحل روکش دندان به شرح زیر است:
روکش های دندانی نیاز به مراقبت خاصی ندارند و تنها همانند دندان های اصلی نیاز به حفظ بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از بیماری های لثه و پوسیدگی دندان اصلی دارند.
از جمله رایج ترین مشکلاتی که ممکن است در اثر نصب روکش دندان به وجود بیاید عبارتند از:
بدن تعداد کمی از افراد ممکن است به فلزات یا مواد مورد استفاده در ساخت روکش حساسیت و واکنش های آلرژیک نشان دهد.
حساسیت دندان زمانی اتفاق می افتد که اثرات بی حس کننده موضعی از بین نرفته باشد. در صورتی که دندان روکش شده دارای عصب باقی مانده در خود باشد، ممکن است دندان به سرما و گرما حساسیت نشان دهد.
?بیشتر بخوانید: برای اصلاح طرح لبخند خود از کامپوزیت یا ارتودنسی استفاده کنیم؟
در صورتی که سمان زیر روکش شکسته شود، روکش دندان شل شده و امکان ورود باکتری ها درون آن زیاد است؛ در نتیجه دندان روکش شده دچار پوسیدگی می شود.
در برخی مواقع نیز روکش های کاملا پرسلینی خرد می شوند که در صورتیکه که خردشدگی جزئی باشد می توان از کامپوزیت رزینی برای ترمیم استفاده کرد. اما در صورتی که خردشدگی شدید باشد نیاز به تعویض روکش دندان است.
همچنین در صورتی که روکش دندان شما مناسب نباشد یا سمان کافی برای نگه داشتن روکش وجود نداشته باشد؛ احتمال افتادن روکش دندان بسیار زیاد است که در این صورت در سریع ترین زمان ممکن به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
ماندگاری و طول عمر روکش های دندانی به نسبت نوع مواد روکش، ساییدگی، فرسودگی و نحوه مراقبت از آنها می تواند بین 5 الی 15 سال باشد.
هزینه روکش دندان بستگی به فاکتورهای مختلفی مثل نوع دندانی که نیاز به روکش دارد، تعداد دندان هایی که قرار است روکش شود و موادی که در ساخت روکش دندان استفاده شده است بستگی دارد. برای مثال هزینه روکش پرسلین از روکش طلا بیشتر است.