مراحل ارتودنسی دندان ثابت جزئی از روند درمان است که به واسطه آن دندان ها زیبا و مرتب می شوند. با استفاده از ارتودنسی دندان می توان ناهنجاری های زیادی را از بین برد. تأثیر ارتودنسی دندان ثابت بعد از گذشت چیزی حدود دو سال نمایان می شود. هر چقدر شدت ناهنجاری بیشتر باشد، زمان بیشتری برای انجام مراحل ارتودنسی دندان ثابت لام خواهد بود.
برخی از افراد به منظور زیبایی اقدام به ارتودنسی کرده و برخی دیگر بیشتر به منظور سلامت دهان و دندان مبادرت به این کار می کنند. مراحل ارتودنسی ثابت دندان می تواند برای برخی از افراد ترسناک باشد. اما با آشنایی با مراحل ارتودنسی دندان ثابت ترس از بین رفته و تحمل فرایند درمان برای بیمار سهل و آسان خواهد شد. در اینجا قصد داریم تا شما را با مراحل ارتودنسی دندان ثابت آشنا کرده و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم.
همه کسانی که دندان های نامرتب و بهم ریخته دارند یا فک ها با همدیگر تراز نیستند باید از درمان ارتودنسی استفاده کنند. تنها کسی که می تواند در این خصوص اقدامات لازم را به عمل آورده و به آن ها در رفع مشکل کمک کند، متخصص ارتودنسی است. وی برای اینکه بتواند به درستی مشکلات را برطرف کرده و سلامت دهان و دندان را تأمین کند ملزم به استفاده از مراحلی است. ارتودنسی بر طبق مراحل مختلفی قابل انجام است.
همانطور که می دانید ارتودنسی ثابت یکی از روش های ایمن و مطمئن برای رفع ناهنجاری های فک و دندان است. در این روش با نصب براکت ها، سیم و کش ارتودنسی بر روی دندان، مشکلات و ناهنجاری ها برطرف شده و سلامت و زیبایی برای فرد به ارمغان می آید. ارتودنسی دندان ثابت از چند مرحله تشکیل شده است که در اینجا به معرفی آن ها می پردازیم:
مراجعه به متخصص ارتودنسی حاذق و باتجربه اولین مرحله ارتودنسی دندان ثابت به شمار میآید. وقتی افراد به دندانپزشک مراجعه می کنند، به احتمال زیاد به متخصص ارتودنسی معرفی می شوند. دندانپزشک با مشاهده مشکلات نامرتبی دندان ها و به منظور حفظ سلامت و عملکرد دندان ها و همچنین زیبایی دهان و دندان آن ها را به ارتودنتیست ارجاع می دهد.
جلسه ای که در طی آن با متخصص ارتودنسی مشورت می شود جلسه مشاوره نام دارد. در طی این جلسه، بیمار مشکل خود را بازگو می کند. در طی این جلسه از مزایا و معایب نوع روش ارتودنسی سخن به میان خواهد آمد. در این جلسه ارتودنتیست به معاینه و بررسی دهان بیمار پرداخته و از دندان ها و فک عکس می گیرد.
در این مرحله با مشاهده عکس OPG طرز قرارگیری ریشه دندان ها و وضعیت آن ها مشخص شده و بر طبق آن نوع درمان تعیین می شود. متخصص ارتودنسی با توجه به شرایط و نیاز بیمار، بهترین نوع درمان را برای صاف و مرتب کردن دندان ها به بیمار معرفی کرده و به ادامه روند درمان می پردازد.
از آن جا که مشکلات و ناهنجاری ها در همه افراد به یک گونه نیست درمان نیز بر این اساس یکسان نمی باشد. به عنوان مثال ارتودنسی دندان کودکان بسیار متفاوت با ارتودنسی بزرگسالان خواهد بود.
با توجه به این که ارتودنسی فرایندی زمانبر است و چیزی حدود دو سال طول می کشد. با بررسی وضعیت دندان ها، وجود هر گونه مشکل مشخص می شود. سپس درمان به منظور رفع آن ها آغاز می شود. اگر لثه دچار عفونت یا دندان آبسه کرده باشد، باید ابتدا این مشکلات برطرف شده و سپس ارتودنسی انجام شود.
یکی دیگر از مراحل ارتودنسی دندان ثابت، آموزش نحوه صحیح مسواک زدن و چگونگی بهداشت دهان و دندان است. پیش از اینکه بریس ها روی دندان قرار گیرند آموزش ها داده می شوند. با آموزش نکات مهم به بیمار کمک می شود تا از بروز هر گونه پوسیدگی روی دندان پیشگیری شود.
تنظیم بریس روی دندان از جمله مراحلی ارتودنسی دندان ثابت است که مدت زمان بیشتری به طول خواهد انجامید. در این مرحله متخصص ارتودنسی براکت را روی هر کدام از دندان ها قرار داده و آن ها را با یک سیم ارتودنسی به هم دیگر وصل می کند.
گاهی اوقات لازم است از کش ارتودنسی بنا به تشخیص متخصص ارتودنسی برای اثربخشی بیشتر استفاده شود. معمولاً هر 4 – 3 هفته که برای تنظیم براکت ها به مطب مراجعه میشود، سیم ارتودنسی از دهان خارج شده و سیم جدیدی جایگزین آن می شود.
بعد از قرار گرفتن براکت ها و دستگاه ارتودنسی روی دندان، برای کنترل پیشرفت روند درمان جلسات مراجعه به مطب تعیین می شود. در طی این جلسات مقدار نیروی وارد شده به دندان ها مدیریت شده و اگر لازم باشد فشار جدیدی به دندان ها اعمال می شود. با اعمال فشار بر دندان ها به سمت محل مورد نظر هدایت می شوند.
در کل مدت زمان درمان، لازم است بیمار در همه جلسات تعیین شده حاضر شود و مورد معاینه قرار بگیرد. در طی جلسات دندان های بیمار ارزیابی شده و از صاف و مرتب شدن دندان ها اطمینان حاصل خواهد شد. همچنین در طی این مراجعات صحت و سلامت دندان ها و بریس ها نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در صورت عدم مراجعه مدت زمان درمان افزایش خواهد یافت؛ از اینرو توصیه می شود که بیمار در همه جلسات حضور داشته باشد.
بعد از اتمام دوره درمان، متخصص ارتودنسی بریس ها را از روی دندان ها برداشته و دندان های بیمار معاینه تحت معاینه قرار می گیرند. در صورت نیاز دندان ها جرم گیری شده و عکس دندان ها پیش از ارتودنسی با عکس دندان ها پس از مراحل ارتودنسی ثابت دندان با هم مقایسه می شوند.
بعد از برداشتن بریس ها و جرم گیری کردن دندان ها، برای ممانعت از بازگشت دندان ها به وضعیت اولیه از ریتینر یا نگهدارنده استفاده می شود. با استفاده از این وسیله متحرک دندان ها به ثبات دائمی رسیده و پایدار خواهد ماند.