اگر نگران جای خالی دندان از دست داده خود هستید باید گفت امروزه با پیشرفت علم در زمینه دندانپزشکی روش های مختلفی برای درمان این مشکل اختراع شده است. بسیاری از افراد به دلیل افزایش سن و یا دیگر مشکلاتی که ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد یک یا تعدادی از دندان های خود را از دست می دهند. این مشکل نه تنها از نظر ظاهر خوشایند نیست بلکه مشکلات دیگری را نیز به وجود می آورد. یکی از روش های رفع این مشکل کاشت ایمپلنت دندان است. با مجله دندانپزشکی ارتواینفو همراه باشید تا در این مقاله به بررسی کاشت دندان بپردازیم.
دندان ها نه تنها یکی از اجزای اصلی طرح لبخند ما به شمار می روند بلکه در عملکردهای حیاتی و مهم بدن ما نیز مشارکت دارند. ما با کمک دندان ها می توانیم صحبت کنیم و گفتار بهتری داشته باشیم و از طرف دیگر اولین عملکرد گوارشی ما نیز از دندان ها آغاز می شود. به همین خاطر است که اگر یک یا چند دندان خود را از دست دهیم با مشکل جدی مواجه خواهیم شد. برای اینکه جای خالی دندان ها مشکلی برای ما پیش نیاورد ما مجبوریم یک جایگزین مصنوعی خوب برایشان پیدا کنیم . حال سوال اینجاست که چه جایگزینی بهتر از ایمپلنت وجود دارد؟
بیشتر بخوانید: روش انجام ارتودنسی دندان ایمپلنت شده چگونه است؟
کاشت دندان که به آن ایمپلنت دندان نیز گفته می شود بهترین روش جایگزین دندان است و هر واحد آن شامل چندین بخش می شود که در مجموع نه تنها ظاهری شبیه به دندان طبیعی ما دارد بلکه تمامی عملکردهای دندانی را نیز به خوبی دندان های واقعی انجام می دهد. انواع ایمپلنت دندان، در واقع قطعاتی فلزی هستند که مهم ترین بخش آن یعنی پایه یا فیکسچر در داخل استخوان فک کاشته می شود و نقش ریشه دندان ما را ایفا می کند.
هر ایمپلنت به طور کلی از 3 بخش اصلی تشکیل شده است. اجزای ایمپلنت دندان عبارتند از:
ایمپلنت ها به شکل پیچ ساخته می شوند که از جنس تیتانیوم هستند و در استخوان فک کاشته می شوند. ایمپلنت ها می توانند به صورت یک پارچه و یا دو تکه باشند و توسط پیچ اتصال قسمت تاج و ریشه را به هم وصل می کنند. با وجود اینکه ایمپلنت ها از تیتانیوم ساخته می شوند و در واقع یک عضو بیگانه محسوب می شوند ولی سازگاری بسیار خوبی با بدن دارند. هر چند که جنس ایمپلنت دندان معمولا از تیتانیوم است اما برخی از برندها اقدام به تولید ایمپلنت هایی از جنس زیرکونیوم یا زیرکوونیا می کنند. زیرکونیوم فلزی بسیار مقاوم و باکیفیت است. این فلز در ساخت بسیاری از محصولات دندانپزشکی زیبایی مورد استفاده قرار می گیرد.
برای بسیاری از افراد این سوال پیش می آید که هزینه ایمپلنت دندان چقدر است؟
کاشت دندان به این روش یکی از گران ترین پروسه های دندانپرشکی ترمیمی است. از آنجا که کاشت دندان قیمت بالایی دارد و خود عمل نیز پیچیده و سخت است معمولا هزینه و قیمت ایمپلنت دندان بالا است.
اما اگر بخواهیم به صورت حدودی قیمت ایمپلنت در سال 1402 را برایتان برشماریم ، بین 8 میلیون تومان تا 21 میلیون تومان است که قیمت ایمپلنت اقتصادی و ایمپلنت ارزان هر واحد 8.000.000 میلیون تا 12.500.000 میلیون تومان که با روکش PFM می باشد و قیمت ایمپلنت با روکش درجه 1 سرامیکی 1.5 میلیون گرانتر می شود.
نوع ایمپلنت | هزینه ایمپلنت |
المانی | 8.000.000 الی 15.000.000 |
سوئیسی، آمریکایی و فوری | 15.000.000 الی 30.000.000 |
ایرانی و کره ای | 5.000.000 الی 8.000.000 |
هزینه ایمپلنت دندان با بیمه تامین اجتماعی و دیگر بیمه ها قابل پرداخت نیست. شرکت های بیمه ای این هزینه درمان را پرداخت نمی کنند. اما شما می توانید به برخی از مراکز و کلینیک های دندانپزشکی دانشگاهی مراجعه کنید و هزینه های کمتری برای دندان ایمپلنت شده خود پرداخت کنید.
بیشتر بخوانید: وظایف یک متخصص دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی چیست؟
کسانی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند به شرط داشتن شرایط زیر می توانند با این روش صاحب دندانی دائمی و با کیفیت به روش کاشت شوند:
کاشت دندان با این روش، روند پیچیده و زمان بری دارد. این کار در قالب یک عمل جراحی صورت می گیرد که توسط جراح دندان انجام می شود. به این جراح معمولا متخصص ایمپلنت دندان نیز گفته می شود. برای این که این متخصص بتواند طی یک عمل جراحی برای افراد دندان بکارد باید مراحلی را طی کند. در ادامه با مهم ترین مراحل کاشت دندان آشنا خواهید شد:
گفتنی است که فرقی ندارد که شما کدام یک از دندان هایتان را می خواهید کاشت کنید، مراحل انجام همه یکسان است. برای مثال مراحل ایمپلنت دندان جلو با پشت یکی است.
یکی از مهم ترین سوالاتی که در خصوص عمل جراحی کاشت دندان پرسیده می شود این است که آیا ایمپلنت درد دارد؟ در جواب باید گفت که آستانه درد در افراد مختلف متفاوت است و چون کاشت دندان یک جنبه درمانی دارد با اندکی درد همراه است. فرآیند کاشت با بی حسی موضعی انجام می گیرد بنابراین در حین درمان بیمار دردی را احساس نمی کند و پس از درمان به مدت 6 الی 10 روز ممکن است بیمار درد داشته باشد. ولی اگر بیمار بیشتر از زمان گفته شده درد ایمپلنت دندان داشته باشد باید حتما نزد پزشک متخصص خود برود و علت را جویا شود.
بعد از جراحی و کاشت حتما به دستورالعمل های گفته شده توسط پزشک متخصص گوش دهید و در صورت تجویز مسکن و آنتی بیوتیک حتما مصرف کرده تا میزان درد ایمپلنت و عفونت را به حداقل برسانید.
انجام عمل جراحی کاشت دندان عموما بدون مشکل و با موفقیت انجام می شود. ولی در موارد محدودی ممکن است با مشکلاتی روبرو شوند که اگر عمل توسط یک متخصص خوب صورت بگیرد با حداقل عوارض و یا بدون عوارض به پایان می رسد. برخی از عوارض ایمپلنت دندان عبارتند از:
فرآیند اصلی کاشت دندان ممکن است بین 1 الی 2 ساعت طول بکشد. اما باید بگوییم که کل پروسه درمان و کاشت بین 3 الی 6 ماه به طول بیانجامد. همچنین اگر شرایط و بستر دندان شما فراهم باشد، شما می توانید از ایمپلنت فوری نیز استفاده کنید.
پس از انجام مراحل کاشت دندان شما موظف هستید که برای چند هفته از خوردن غذاهای زیر اجتناب کنید.
تصمیم بین ایمپلنت و دندان مصنوعی بستگی به شرایط و نیازهای هر فرد دارد. در زیر، برخی از مزایا و معایب هر یک را برای شما توضیح می دهم:
در نهایت، توصیه می شود با دندانپزشک خود درباره نیازها و شرایط شما صحبت کنید تا بهترین راهکار برای شما تعیین شود.
کاشت فوری دندان یک روش درمانی است که برای جایگزینی دندان های کشیده شده استفاده می شود. در این روش،در مرحله اول بعد از کشیدن دندان، یک ایمپلنت به صورت فوری در استخوان فک و محل خالی دندان کاشته می شود. و یک تاج دندانی موقت روی آن قرار داده می شود تا فرد ظاهری طبیعی داشته باشد.
سپس، پس از مدتی که برای بهبود استخوان بلاست نیاز است (معمولاً چند ماه)، مرحله دوم و مرحله اصلی و نهایی انجام میگیرد و دندانهای ثابت و اصلی که روی ایمپلنتها نصب میشوند.
کاشت فوری دندان از نظر ظاهری و عملکردی بسیار شبیه به دندان طبیعی است. این روش معمولاً برای افرادی که به طور ناگهانی یک یا چند دندان را از دست داده اند و نیاز به جایگزینی سریع دارند، استفاده می شود.
بهطورکلی قیمت کاشت دندان زیاد است. ایمپلنت فوری هزینه بیشتری هم نسبت به ایمپلنت معمولی دارد. قیمت ایمپلنت فوری به برند ایمپلنت استفاده شده بستگی دارد. اگر برای هر واحد دندان از برند کرهای استفاده شود، حدود ۹.۵۰۰.۰۰۰ تومان هزینه داشته و قیمت برندهای سوئیسی حتی به ۱۷.۰۰۰.۰۰۰ تومان نیز میرسد. در سال ۱۴۰۲، قیمت ایمپلنت فوری دندان از ۱۳ میلیون تومان تا ۲۸ میلیون تومان متغیر است.
مهمترین فرق بین ایمپلنت فوری و ایمپلنت معمولی در مدت زمان نصب پروتز دندانی می باشد.
در ایمپلنت معمولی، ابتدا ایمپلنت در استخوان قرار میگیرد و سپس باید چند ماه منتظر بمانید تا استخوان به خوبی به ایمپلنت متصل شود. بعد از این مرحله، پروتز دندانی قرار داده میشود. کل فرآیند ایمپلنت معمولی ممکن است تا چند ماه طول بکشد تا پروتز دندانی نهایی قرار داده شود.
در کاشت فوری، پس از ایمپلنت داخل استخوان، پروتز دندانی فوراً روی آن قرار میگیرد. این به این معنی است که بیمار میتواند بلافاصله بعد از جراحی از دندان جدید استفاده کند. در ایمپلنت فوری، پروتز دندانی نهایی معمولاً پس از چند ماه قرار داده میشود. این مدت زمان به استخوان و بازیابی بدن کمک میکند.
برخی مزایا و معایب ایمپلنت فوری در مقایسه با ایمپلنت معمولی عبارتند از:
مزایا ایمپلنت فوری: نصب سریعتر پروتز دندانی و امکان استفاده فوری از دندان جدید.
معایب ایمپلنت فوری: لزوم بررسی دقیق و شرایط مناسب برای نصب فوری ایمپلنت، ریسک نصب ناکامل ایمپلنت در برخی موارد، و نیاز به مراقبت دقیق بعد از جراحی.
همچنین، بسته به شرایط خاص هر فرد و توصیه دندانپزشک، نوع ایمپلنتی که برای شما مناسب است، ممکن است متفاوت باشد. بنابراین، مشاوره با یک دندانپزشک ماهر در مورد نیازها و شرایط شما بسیار مهم است.
ماندگاری ایمپلنت های دندانی می تواند به طور میانگین 10 الی 30 سال باشد که این عدد به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما باید بگوییم که ماندگاری کاشت دندان از باقی روش های جایگیزینی دندان از دست رفته بیش تر است.
بریج ها به اندازه ایمپلنت های دندانی قوی نیستند. آنها به دندان های اطراف خود وصل میشوند و استحکام کافی مانند ایمپلنت ندارند، در حالی که ایمپلنت های دندانی، خود به صورت مستقتل در استخوان لثه کاشته میشوند و مانند دندان واقعی عمل میکنند.
قبل از انجام این کار پزشک با آمپول بی حسی محل مورد نظر را کاملا بیحس میکند بنابراین شما دردی را احساس نخواهید کرد. اما مسلما بعد از اتمام کار تا چند روز درد کمی وجود دارد که با داروهای ضد درد قابل تحمل می باشد.
از مسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید دو بار در روز (یا بیشتر) استفاده کنید. تمام سطوح هر ایمپلنت را با ضربات کوتاه و آرام مسواک بزنید. سپس با آب ولرم بشویید.