با پیشرفت چشمگیر علم در تمام عرصه ها و نیز در زمینه دندانپزشکی، به مرور روش هایی بهتر برای راحتی بیشتر بیماران پدید آمد. یکی از روش های جدیدی که در زمینه دندانپزشکی کاربرد زیادی دارد، ارتودنسی اینویزیلاین یا همان ارتودنسی پلاک های نامرئی است. در این روش به دلیل به کار بردن تکنولوژی های پیشرفته خبری از براکت ها و سیم نیست و از یکسری پلاک نامرئی که قابل مشاهده نیستند، برای درمان استفاده می شود. در این مقاله از مجله ارتو اینفو درباره این نوع ارتودنسی بیشتر میخوانیم.
یک نوع ارتودنسی متحرک که برای درمان ناهنجاری ها و بی نظمی های دندانی به کار می رود و شامل پلاک های پلاستیکی بی رنگ و شفاف است. دندانپزشک این پلاک ها را بر روی دندان ها قرار می دهد و پلاک ها با توجه به مکانسیمی که دارند، درمان را شروع می کنند. البته به این پلاک ها، الاینرهای شفاف یا پلاک های نامرئی نیز گفته می شود.
شرکتی که اولین بار در زمینه ارتودنسی از تصاویر سه بعدی و الاینرهای شفاف استفاده کرد، شرکت اینویزیلاین بود به همین دلیل برخی از افراد این ارتودنسی را با نام این شرکت می شناسند. مراحل ساخت پلاک ها توسط دستگاه های دیجیتالی و نرم افزارهای پیشرفته انجام می شود و حتی روند درمان را نیز با کمک همین دستگاه ها شبیه سازی می کنند.
بسیاری از ناهنجاری و بی نظمی دندان ها به وسیله این ارتودنسی اینویزیلاین قابل درمان هستند در اینجا به برخی از این مشکلات اشاره می کنیم:
ذکر این نکته مهم است که درمان مشکلات و ناهنجاری های شدید دندانی و فک با این روش امکان پذیر نیست.
سیستم ارتودنسی اینویزیلاین اینگونه است که متخصص ارتودنسی در جلسه اول مشاوره دندان ها را معاینه می کند و اطلاعات لازم درباره روش درمانی را در اختیار بیمار قرار می دهد. پس از تائید بیمار و گرفتن تصمیم نهایی برای انجام این روش ارتودنسی، دندانپزشک از بیمار می خواهد تا تصاویر و عکس های رادیولوژی از دهان و دندان خود تهیه کند تا دقیق تر میزان ناهنجاری دندانها و فک را بررسی کند و بعد به سراغ ساخت پلاک ها و نصب آن ها برود.
برای ساخت پلاک باید با کمک یک دستگاه اسکنر از دندان ها و دهان اسکن گرفته شود و به کمک این اسکن مدلی از دندان ها در کامپیوتر به صورت 3 بعدی تهیه و شبیه سازی می شود.
در اینویزیلاین قبل از ساخت الاینر روند درمان را با کمک دستگاه های دیجیتالی و نرم افزارهای خاصی طراحی می کنند. در مدل 3 بعدی شبیه سازی شده، حرکت های لازم را به دندان ها، برای جا به جایی و درمان می هند.
در مرحله بعد مدل ساخته شده را با مدل اولیه دندان ها مقایسه می کنند تا نحوه تغییر و جابه جایی دندان ها را بررسی کنند و پلاک ها را بر اساس آن بسازند. تعداد مراحل درمان هر چقدر باشد، باید برای هر مرحله یک پلاک تهیه شود. ( البته اگر هر دو فک نیازمند ارتودنسی باشند پلاک های هر مرحله به صورت جفتی ساخته می شوند و در هر مرحله از یک جفت پلاک استفاده می شود.)
مراحل درمان به صورت تصاویر 3 بعدی بر روی پرینتر ارسال می شود و برای هر مرحله و بر اساس تصویر همان مرحله، یک پلاک یا یک جفت پلاک ساخته می شود.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره ارتودنسی شفاف
پلاک هایی که آماده شده اند به ترتیب مراحل درمان شماره گذاری می شوند و باید با همین ترتیب از آن ها استفاده کرد و بعد از تمام شدن دوره هر کدام که معمولا دو هفته است، باید آن ها را با پلاک های جدید تعویض کرد.
پلاک هایی که در مرحله آخر استفاده می شوند همان پلاک های تثبیت کننده یا ریتینر که به مدت چند ماه باید در دهان باشند تا دندان ها در موقعیت جدید که قرار دارند ثابت بمانند و به حالت قبل از درمان باز نگردند.
برای مراقبت از ارتودنسی الاینرهای شفاف و گرفتن نتیجه بهتر از آن ها باید به خوبی نکات زیر را رعایت کرد:
برخی از مزیت های این روش عبارتند از :
بیشتر بخوانید: ارتودنسی بدون سیم چیست؟ و محدودیت های استفاده از آن کدامند؟
اینویزیلاین همانند سایر روش های درمانی دارای معایبی است که به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
هزینه ارتودنسی اینویزیلاین یا همان ارتودنسی نامرئی شفاف از 70 تا 75 میلیون متغیر است. و این بستگی به شدت مشکل، تعداد فکهای درگیر، تعداد پلاکها و کمپانی سازنده دارد.
در اینویزیلاین استفاده از تکنولوژی در ساخت الاینرهای شفاف باعث منحصر به فرد بودن این روش می شود. از طرفی نامرئی بودن پلاک ها برای اغلب افراد مهمترین مزیت است و بیشتر به دلیل همین غیر قابل مشاهده بودن، به سراغ این روش ارتودنسی می روند.
با توجه به اینکه این روش یک روش جدید متکی به تکنولوژی و ابزار پیشرفته است، قبل از مراجعه به دندانپزشک برای انجام این روش از به روز بودن دستگاه ها، تکنولوژی ها و تجهیزات دندانپزشکی مطمئن شوید.
ارتودنسی اینویزیلاین برای ناهنجاریهای با شدت زیاد گزینه مناسبی نیست و نمی توان از این روش برای درمان مشکلات حاد دندانی استفاده کرد.
طول دوره درمان در این روش بستگی به میزان ناهنجاری فک و دندان متفاوت است،اما معمولاً در مدت یک سال اگر بصورت منظم از آن استفاده شود، می توانید به دندان هایی ردیف و منظم دست یابید.
اگر درمان توسط ارتودنتیست درست انجام گرفته باشد بعد از اتمام دوره درمان، استخوان های اطراف دندان ها وضعیت ثابتی پیدا می کنند. بدین ترتیب درمان بازگشت نخواهد داشت و نیازی به استفاده دائم و مادام العمر از الاینرهای ارتودنسی نیست.