ارتودنسی دندان تا چه مدت طول میکشد؟ این سوال یکی از سوالات متداولی است که معمولاً بیماران مطرح می کنند. گاهی اوقات وقتی فرد اوربایت داشته یا به آندربایت دچار باشد یا اینکه دندان ها به خاطر فشردگی روی هم قرار گرفته و بهم ریخته باشند، لازم است از ارتودنسی استفاده شود. در پاسخ به این سوال که ارتودنسی دندان تا چه مدت طول می کشد؟ باید گفت: طبق نظر انجمن ارتودنسی آمریکا این مدت می تواند تا 2 سال به طول بینجامد.
اما در برخی موارد این زمان می تواند از دو سال نیز بیشتر شود. تعیین مدت زمان دقیق کار آسانی نیست. چرا که طول این مدت از هر فردی به فرد دیگر متفاوت است. عوامل زیادی در تعیین دوره درمان نقش دارند. در این مقاله سعی داریم به صحبت در خصوص مدت زمان ارتودنسی به بحث و گفتگو بنشینم و اطلاعات مفیدی در این زمینه ارائه کنیم.
همانطور که گفته عوامل متعددی در طول دوره درمان تأثیر دارند. به همین دلیل این مدت در همه بیماران یکسان نبوده و با همدیگر متفاوت است. بطور معمول پیچیدگی درمان تعیین کننده مدت زمان درمان است. اگر تنها چند دندان دچار مشکل باشند مدت زمان کمتری برای رفع ناهنجاری لازم است. در شرایط دشوار و پیچیده، چیزی حدود دو سال لازم است. مواردی نیز دیده شده است که به زمانی بین 18 – 12 ماه نیاز داشته است. متغیرهای زیادی بر روی زمان تأثیرگذارند. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در گذشته ای نه چندان دور کشیدن دندان در ارتودنسی بخش لاینفک درمان محسوب می شد. اما امروزه حتی الامکان سعی می شود تا جای ممکن از انجام این کار اجتناب شود.
موارد زیادی در آسیب براکت ها و سایر اجزاء نقش دارند. به عنوان مثال خوردن غذاهای سفت و چسبناک از عوامل آسیب زننده به براکت ها هستند. اگر هر یک از اجزاء دستگاه ارتودنسی دچار آسیب دیدگی شود، کار آن مختل شده و باید تعویض شود. این امر سبب طولانی شدن دوره درمان خواهد شد.
همانطور که می دانید دستگاه های ارتودنسی مختلفی وجود دارند. با استفاده از برخی از دستگاه ها با صرف زمان بیشتر می توان به نتیجه دلخواه دست یافت. براکت های فولادی ضد زنگ و سرامیکی در مقایسه با براکت های زبانی می توانند با سرعت بیشتر به نتیجه مطلوب برسند. براکت های زبانی که از داخل به پشت دندان ها چسبیده میشوند، نیازمند تنظیمات و جلسات مراجعه بیشتر هستند. پلاک های شفاف پلاستیکی نیز به مدت زمان زیادی نیاز دارند. با استفاده از این پلاک ها، تغییرات به صورت جزئی خواهد بود. براکت های سرامیکی و فولادی نیز قابل تنظیم هستند.
وضعیت بیمار نیز یکی دیگر از عواملی است که باعت سرعت بخشی بیشتر یا کمتر به درمان می شود. برخی افراد نسبت به نیروی وارده از طرف براکت ها به سرعت پاسخ می دهند. اما روند پاسخ برخی از افراد کند بوده و روند درمان در آن ها سریع انجام نخواهد شد.
نه تنها نوع درمان، ابزار ارتودنسی و … در تعیین مدت زمان ارتودنسی سهم به سزایی دارند، بلکه تجربه و مهارت متخصص ارتودنسی نیز بی تأثیر نیست. متخصص با تجربه از مناسب ترین روش برای رسیدن به نتیجه مطلوب در کوتاه ترین زمان استفاده می کند. ارتودنتیستی که در این زمینه آموزش های کافی ندیده یا در این حوزه تخصص نداشته باشد، قطعاً نخواهد توانست در مدت زمان مناسب به نتیجه ایده آل برسد.
در اولین مراجعه به مطب متخصص ارتودنسی دهان و دندان بیمار را به دقت معاینه و بررسی می کند. پس از ارزیابی دقیق و عکسبرداری از دندان ها قالب می گیرد. در نهایت نوع و روش درمان تعیین می شود. اگر دندان ها فشرده و روی هم قرار گرفته باشند، شاید لازم باشد یکی دو تا دندان کشیده شوند. در غیر اینصورت از دستگاه ارتودنسی ثابت استفاده می شود. با اعمال نیرو از طرف سیم ارتودنسی به دندان، حرکت دندان ها شروع شده و به سمت محل مورد نظر هدایت می شوند.
صاف و مرتب شدن دندان ها مستلزم وارد آمدن فشار و نیروی یکنواخت و آرام است. نیروی تدریجی و آرام علت زمانبر بودن درمان ارتودنسی است. افزایش نیروی وارده به دندان بر روی استخوان و لثه تأثیر منفی داشته و منجر به افتادن دندان می شود. هر چه دندان های بیشتری نیازمند درمان بوده و به صاف شدن نیاز داشته باشند، طول دوره درمان بیشتر خواهد بود.
در هر سنی می توان برای انجام ارتودنسی اقدام کرد. اما مناسب ترین سن برای قرار دادن دستگاه ارتودنسی بر روی دندان بین 14 – 10 سالگی است. چون در این سن فرد در حال رشد بوده و بهتر می توان اصلاحات را روی دندان انجام داد. لازم به ذکر است ارتودنسی تنها مخصوص کودکان و بچه ها نیست. بزرگسالان نیز می توانند در هر سنی برای رفع مشکلات خود و بهبود طرح لبخند از این درمان استفاده کنند.
تعیین مدت زمان درمان ارتودنسی کار دشواری است و نمی توان به طور دقیق آن را تخمین زد. این امر تنها با مراجعه به مطب و نظر متخصص ارتودنسی امکان پذیر است. روش های مختلفی برای انجام ارتودنسی وجود دارد که از آن ها برای رفع ناهنجاری ها استفاده می شود. در برخی از افراد از ارتودنسی 6 ماهه یا کوتاه مدت استفاده می شود. اما در برخی دیگر نیاز به ارتودنسی های بلندمدت است. اما اگر بخواهیم به طور میانگین مدت زمانی را مشخص کنیم می توان گفت طول دوره درمان ارتودنسی دندان بین 36 – 6 ماه است. طول این دوره به عوامل متعددی بستگی دارد که در اینجا به برخی از آن ها اشاره می شود: