داشتن دندان های مرتب و لبخندی زیبا، آرزوی بسیاری از افراد است. اما گاهی، ناهنجاری های فکی مانند جلو آمدگی یا عقب رفتگی فک پایین، این زیبایی را تحت الشعاع قرار می دهد. ارتودنسی فک پایین، راه حلی موثر برای رفع این ناهنجاری ها و دستیابی به لبخندی ایده آل است.
در این مقاله از مجله دندانپزشکی اورتواینفو ، به بررسی جامع ارتودنسی فک پایین می پردازیم. با مطالعه این مقاله، اطلاعات کاملی در مورد ارتودنسی فک پایین به دست خواهید آورد و می توانید با آگاهی کامل برای انجام این درمان تصمیم گیری کنید.
ارتودنسی فک پایین، نوعی درمان ارتودنسی است که برای اصلاح ناهنجاری های مربوط به فک پایین استفاده می شود. این ناهنجاری ها می توانند شامل جلو آمدگی (پروگناتیسم) یا عقب رفتگی (رتروگناتیسم) فک پایین، عدم تقارن فک ها و یا مشکلات مربوط به مفصل فکی-گیجگاهی (TMJ) باشند.
ارتودنسی فک پایین با استفاده از براکت ها، سیم ها و سایر ابزارهای ارتودنسی، موقعیت فک پایین را تنظیم می کند و در نتیجه، ظاهر و عملکرد دهان و دندان را بهبود می بخشد.
معمولا برای ارتودنسی فک پایین، از ارتودنسی متحرک استفاده می شود. البته بهتر است بدانید که جلو به نظر رسیدن فک پایین و یا جلو به نظر رسیدن فک بالا اغلب به دلیل ناهنجاری های فک بالا به وجود می آید نه فک پایین.
در ناهنجاری ای که فک پایین کوچک تر و عقب تر از فک بالاست، از انواع دستگاه های ارتودنسی متحرک فک پایین استفاده می شود. ارتودنسی ثابت که با براکت ها و سیم ها انجام می شود، تنها می تواند دندان ها را جا به جا کند و یا شیب آن ها را متعادل کند، اما نمی تواند تغییری در فک ایجاد کند. در موارد این چنینی که منشا مشکل وراثتی است، ابتدا فرد باید ارتودنسی دندان را انجام دهد و سپس برای جراحی فک آماده شود؛ بنابراین باید بدانید که ارتودنسی دندان های جلو آمده پایین با ارتودنسی فک پایین کاملا متفاوت است.
👈بیش تر بخوانید: آیا با ارتودنسی اینویزیلاین آشنایی دارید؟
جلو بودن فک پایین که به عنوان پروگناتیسم نیز شناخته می شود، یکی از ناهنجاری های فکی-دندانی شایع است که در آن، فک پایین به طور قابل توجهی از فک بالا جلوتر قرار می گیرد. این ناهنجاری می تواند علل مختلفی داشته باشد، از جمله:
تشخیص پروگناتیسم معمولا توسط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی انجام می شود. در معاینه، دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی وضعیت دندان ها، فک و صورت شما را بررسی می کند و ممکن است از عکس برداری یا قالب گیری دندان ها نیز استفاده کند.
درمان پروگناتیسم به شدت ناهنجاری و علت آن بستگی دارد. در برخی موارد، ممکن است فقط به درمان ارتودنسی برای مرتب کردن دندان ها و اصلاح موقعیت فک نیاز باشد. در موارد دیگر، ممکن است به جراحی فک نیز نیاز باشد.
این ناهنجاری می تواند مشکلات متعددی را برای فرد ایجاد کند، از جمله مشکلات ظاهری، جویدن، صحبت کردن و تنفس.
خوشبختانه، ارتودنسی یکی از موثرترین روش های درمان جلو بودن فک پایین است. در ارتودنسی فک پایین، از براکت ها، سیم ها و سایر ابزارهای ارتودنسی برای اعمال فشار به دندان ها و فک استفاده می شود و به تدریج، فک پایین به موقعیت صحیح خود هدایت می شود.
مراحل درمان جلو بودن فک پایین با ارتودنسی تک فک به شرح زیر است:
در پاسخ به سوال ارتودنسی چقدر طول میکشد؟ باید بگوییم که: مدت زمان درمان جلو بودن فک پایین با ارتودنسی به عوامل مختلفی مانند شدت ناهنجاری، سن بیمار، نوع درمان و همکاری بیمار بستگی دارد. به طور کلی، درمان ارتودنسی فک پایین می تواند بین 12 تا 24 ماه طول بکشد.
👈بیش تر بخوانید: ارتودنسی بزرگسالان چگونه انجام می شود؟
در صورت بر طرف نکردن مشکل فک پایین، ممکن است مشکلات زیر رخ دهند.
همانطور که در بخش قبلی اشاره شد، هزینه ارتودنسی فک پایین به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور کلی، قیمت ارتودنسی فک پایین در ایران بین 40 تا 60 میلیون تومان است. این قیمت می تواند شامل موارد زیر باشد:
البته، برخی از متخصصان ارتودنسی، هزینه های دیگری مانند هزینه جرم گیری دندان ها یا درمان های دندانپزشکی قبل از ارتودنسی را نیز به طور جداگانه دریافت می کنند.
استفاده از بیمه: برخی از شرکت های بیمه، بخشی از هزینه های ارتودنسی را تحت پوشش قرار می دهند.
انتخاب نوع درمان مناسب: با مشورت با متخصص ارتودنسی، می توانید نوع درمانی را انتخاب کنید که متناسب با بودجه شما باشد.
انجام درمان در مراکز دولتی یا آموزشی: مراکز دولتی و آموزشی معمولاً هزینه های کمتری را برای خدمات ارتودنسی دریافت می کنند.
ارتودنسی فک پایین، سفری چند مرحله ای است که شما را به داشتن لبخندی زیبا و ظاهری متوازن هدایت می کند. این مراحل ارتودنسی فک پایین به طور خلاصه شامل موارد زیر است:
به یاد داشته باشید که این مراحل به طور کلی بیان شده اند و ممکن است در مورد هر فرد با توجه به شرایط خاص او، جزئیات و مراحلی به آنها اضافه یا از آنها کم شود.
اگر تمام نکات مراقبت را رعایت کنید، عوارض خاصی جز درد، تورم و کبودی صورت ندارد که آن هم با گذر زمان رفع می شود.
خیر؛ بهتر است بگوییم که نگران این موضوع نباشید. حداکثر تا دو یا سه هفته پس از جراحی فک شما می توانید به فعالیت های روزانه خود بپردازید و به زندگی عادی برگردید.
نمی توان زمان مشخصی برای آن تعیین کرد؛ زیرا مدت زمانی که طول می کشد تا دندان ها برای جراحی فک آماده شوند با توجه به شدت و بزرگی مشکل ، نوع مراقبت و سن بیمار متغیر است. اما معمولا این فرایند حداقل دو سال طول می کشد.
بدیهی است که هرچه سن بیمار بالاتر رود، استخوان ها محکم تر و در جای خود تثبیت می شوند. اگر در سنین پایین قبل از بلوغ درمان را شروع کنید، نیازی به عمل چراحی نیست. اما در سنین بالا به احتمال زیاد عمل جراحی هم نیاز است.
بله؛ به طور معمول ارتودنتیست ها برای جلو گیری از بازگشت دندان ها به حالت اول، بعد از جراحی فک هم مجددا دندان ها را ارتودنسی می کنند تا دندان ها با نظم هر چه بیشتر در کنار یک دیگر قرار بگیرند و در موقعیت جدید فکی مشکلی نداشته باشند.
برای اینکه دندان ها بتوانند در موقعیت جدیدی که پس از جراحی برای فک به وجود می آید به راحتی قرار بگیرند، نیاز است که پیش از جراحی ارتودنسی شوند. در حقیقت می توان گفت ارتودنسی لازمه جراحی فک است.
زمانی که هنگام روی هم گذاشتن دندان ها، دندان های فک پایین و بالا به طور مرتب روی هم جفت شوند، یعنی دندان های شما هیچ ایرادی ندارند.
خیر؛ درصورتی که مراقبت های بعد از آن به درستی انجام شوند، به ویژه در کودکانی که هنوز بالغ نشده اند، خطر بازگشت آن وجود ندارد.