یکی از شکایاتی که بیماران در طول درمان ارتودنسی دارند، این است که نمی توانند به راحتی از تمام مواد غذایی استفاده کنند؛ زیرا با وجود سیم ها و براکت ها در دهان یا سایر لوازم ارتودنسی، جویدن برخی مواد سخت می شود یا بعد از خوردن برخی از غذاهایی که تمیز کردنشان از دندان راحت نیست، اذیت می شوند. آن ها آشنایی با غذاهای ارتودنسی ندارند.
رعایت یک رژیم غذایی سالم علاوه بر این که براکت ها و دندان های شما را در طول درمان سالم نگه می دارد، برای تمام بدن شما مفید است. هر چه بدن شما سالم تر و توانمندتر شود نتیجه هر نوع درمانی در بدن بهتر خواهد بود.
در این دوره سعی کنید از خوردن غذاهای سفت که نیروی زیادی برای جویدن احتیاج دارند خود داری کنید، به خصوص اگر ارتودنسی دندان های شما از نوع ثابت است؛ زیرا اگر به دستگاه های ارتودنسی دورن دهان شما آسیبی برسد، پزشک مجبور است آن ها را جدا کند و دوباره کار بگذارد. این کار باعث می شود دندان های شما حرکت نا به جا داشته باشند و طول درمان افزایش یابد.
البته این را هم بدانید که دستگاه های ارتودنسی ثابت به راحتی از روی دندان جدا نمی شوند و محکم هستند؛ پس برای خوردن غذا های معمولی نگرانی نداشته باشید. هم چنین در دوران استفاده از ارتودنسی به نکات زیر توجه کنید.
با یک تغییر ساده در برخی از عادت ها می توانید جلوی شکسته شدن براکت ها را بگیرید.
۱-مثلا سعی کنید به جای گاز زدن برخی از میوه ها مانند سیب، آن ها را تکه تکه کنید. حتی غذای نرم مانند ساندویچ را سعی کنید به برش های کوچک تر تقسیم کنید تا هنگام گاز زدن فشار زیادی به فک و دندان وارد نشود.
۲-سعی کنید در طول درمان غذا ها را با دندان های آسیاب بجوید. سعی کنید غذا ها را به آرامی بجوید و در خوردن غذا عجله نداشته باشید.
۳-برخی غذا ها هم آنقدر سفت هستند که هر چند شما آن ها را خرد و کوچک کنید اما باز هم آسیب زا هستند.
۴-گاهی نیز اگر همراه با غذا مقداری آب بنوشید، بلعیدن غذا برایتان راحت تر می شود.
برخی ازغذا ها بسیار نرم اند، اما هنگام خوردن لا به لای براکت ها گیر می کنند، مانند برخی از نان های تست؛ اما مواد خوراکی دیگری هم هستند که علاوه بر این که نرم هستند و آسیبی به براکت ها نمی زنند، دردسری هم برای شما ایجاد نمی کنند،
✍ درمورد ارتودنسی دندان بیشتر بخوانید?
مانند ماست، انواع مختلف سوپ، برخی از غذاهای دریایی بدون استخوان مثل ماهی، گوشت کاملا پخته شده و نرم، انواع ماکارونی و نودل، سیب زمینی آب پز، سفیده تخم مرغ آب پز شده، حبوبات نرم و پخته شده، انواع پودینگ ها و ژله ها، گلابی، پوره سیب، کدو حلوایی، نخودسبز و دیگر سبزیجات بخار پزشده، هندوانه و طالبی، انگور و …
معمولا در زمان غذا خوردن با بریس های متحرک مشکلی پیش نمی آید، اما اگر غذا خوردن را برایتان مشکل می کند، حتما قبل از شروع غذا با رعایت اصول بهداشتی آن ها را از دهان خارج کنید و درون محافظ پلاستیکی مخصوص قرار دهید تا آسیب نبینند. در واقع شما باید غذاهای ارتودنسی را مصرف کنید.
اگر فشار زیاد موجب شکسته شدن براکت ها شود و در احساس کردید، هرچه سریع تر به ارتودنتیست خود مراجعه کنید تا مشکل را برطرف کند.
بهتر است سعی کنید پس از هر وعده غذایی، دندان ها را با مسواک مخصوص ارتودنسی تمیز کنید و همین طور از نخ دندان مخصوص استفاده کنید.
حتما در طول درمان به طور مرتب به پزشک متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید تا وضعیت دندان ها و لثه ها را ارزیابی کند.
بیشتر بخوانید :