بهترین متخصص ارتودنسی می تواند در بخشیدن لبخندی زیبا به ما کمک کند. برای درمان دائمی مشکلات دندان لازم است که به یک متخصص ارتودنسی ماهر مراجعه کنیم. اما در میان این همه پزشک چگونه می توانید یک متخصص ماهر و متعهد پیدا کنید؟ ارتودنسی یک اقدام دنداپزشکی است و راهی است تا دندان های کج و روی هم رفته که ظاهر زشتی دارند را صاف کند و ظاهر زیباتری را به فرد ببخشد. علاوه بر افزایش زیبایی ظاهری، ارتودنسی موجب می شود که سلامت دندان ها و لثه ها طولانی شود. در ادامه این مقاله از مجله دندانپزشکی اورتواینفو با ما همراه باشید تا بیش تر با ویژگی های یک متخصص ارتودنسی آشنا شوید.
ارتودنسی شاخه ای از تخصص های دندانپزشکی است که با هماهنگی و روابط بین فک ها و دندان ها با هم سر و کار دارد. زمانی که شخصی به هر دلیلی با مشکلات ناصاف بودن دندان ها و یا مشکلات ساختاری دندان و فک روبرو باشد باید به بهترین متخصص ارتودنسی مراجعه کند تا مشکلش برطرف شود.
به طور معمول بیشتر افراد از دندان های کج و روی هم رفته برخوردار هستند که با درمان ارتودنسی صاف و یک دست می شوند. ارتودنسی در واقع دندان را به جهت درست حرکت می دهد و این حرکت دندان ها باعث می شود که صاف و یکدست شوند و ظاهر دندان ها را بهتر کنند. متخصص ارتودنسی علاوه بر بهبود بخشیدن به ظاهر دندان ها باعث می شوند که تمیز کردن دندان ها نیز راحت تر شود.
برخی از افراد دارای دندان های رو به جلو هستند که خوشایند به نظر نمی رسد و همین طور احتمال زیادی وجود دارد که این دندان ها دچار خرابی و آسیب دیدگی شوند. تنها راهی که می توان آن ها را از خرابی احتمالی نجات دهد درمان ارتودنسی است. با مراجعه به بهترین متخصص ارتودنسی می توانید دندان ها را حرکت دهید و به جای درست خود برگردانید.
در برخی دیگر از افراد، فک بالایی و پایینی اشان در جای درست قرار نگرفته است و موجب به هم ریختن ظاهر دندان ها می شود و همین طور در زمان گاز زدن دچار مشکل می شوند، با انجام ارتودنسی هر دو مشکل حل می شود و فرد دیگر دچار مشکل نمی شود.
زمانی که فک های بالا و پایین به درستی بر روی هم واقع نشوند، در ماهیچه های فک درد و فشار حس می شود و در پی آن مشکلاتی مثل سر درد ایجاد می شود. درمان این مشکل به وسیله متخصص ارتودنسی موجب می شود فک بالا و پایین به درستی بر روی هم قرار بگیرند.
بنابراین اگریکی از مشکلاتی که در بالا به آن اشاره کردیم را دارید بایستی برای انجام ارتودنسی اقدام کنید.
اگر احساس می کنید که دندان هایتان کامل روی هم قرار نمی گیرد، اگر احساس می کنید که هنگام لبخند، دهانتان کج می شود، اگر گاهی اوقات در دندان های آسیاب خود احساس درد می کنید، شما نیاز دارید تا توسط یک متخصص ارتودنسی معاینه شوید.
ارتودنسی علاوه بر اثرات درمانی مانند منظم کردن دندان ها، تاثیر مستقیم در زیبایی صورت نیز دارد. گاها درمان ارتودنسی برای اصلاح طرح لبخند انجام می گیرد.
ممکن است دنداپزشک شما خود ارتودنسی انجام دهد یا ممکن است به شما پزشکی معرفی کند که فوق تخصص داشته باشد. متخصص ارتودنسی ممکن است در بیمارستان ها یا کلینیک های دنداپزشکی باشد. به این افراد دکتر ارتودنسی کار یا ارتودنتیست میگویند.
متخصص ارتودنسی دندانپرشکی است که بعد از گذراندن دوره عمومی دندانپزشکی چند سال دیگر در دانشگاه درس می خواند تا بتواند در برطرف کردن یا اصلاح ناهماهنگی ها، ناهنجاری ها و عدم تراز دندان ها و فک به تبحر برسد و بتواند مشکلات ارتودنسی دندان را برطرف کند.
متخصصین ارتودنسی مهم ترین کاری که انجام می دهند این است که ابتدا دندان های شما را معاینه می کنند. این معاینه شامل نگاه سطحی و عمقی به دندان های شما و همین طور بررسی عکس دندان که با استفاده از اشعه x انجام می شود، است. دکتر معالج بعد از معاینه به ساختن مدل پلاستیکی دندان های شما می پردازد.
بعد از این اقدامات تیم ارتودنتیست در رابطه با روش درمانی دندان های شما تصمیم نهایی را می گیرند. زمانی که شما تصمیم می گیرید که ارتودنسی را آغاز کنید در صورت کافی بودن دندان ها این عمل آغاز می شود. انواع مختلف ارتودنسی وجود دارد، که یکی از آن ها باید انتخاب شود.
یک متخصص ارتودنسی خوب قادر است همه انواع مشکلات مرتبط با عدم هماهنگی دندان ها را برطرف کند. رایج ترین مشکلاتی که یک دکتر ارتودنسی می تواند آن ها را برطرف کند عبارتند از:
انحرافات قدامی خلفی اشاره به مشکلاتی دارد که در بخش بالا یا پایین دهان یا فک بالا و پایین رخ می دهد. برای مثال ممکن است فک بالا از پایین جلوتر باشد و یا برعکس فک پایین خیلی از فک بالا جلوتر باشد. برطرف کردن این مشکلات نیازمند مداخله یک متخصص ارتودنسی خوب است.
شایع ترین انحراف عمودی دهان و دندان، اپن بایت است. یعنی زمانی که یک فضای قابل توجه بین دندان ها حین بسته شدن دهان وجود دارد. در حالت طبیعی وقتی دهان را می بندیم باید هیچ فاصله ای بین دو فک بالا یا پایین نباشد. اما در اپن بایت این فضا و فاصله وجود دارد.
انحرافات عرضی را غالباً کراس بایت می نامند. کراس بایت معمولاً با عرض فک مرتبط است. هنگامی که پهنای فک فوقانی نسبت به فک تحتانی کمتر باشد فک پایین بیمار معمولا به یک طرف متمایل می شود (مثلا بیش تر به سمت چپ یا راست می رود.) با این مشکل بیمار تنها می تواند با یک طرف دهانش لقمه را بجود.
اگر کراس بایت به کمک یک متخصص ارتودنسی خوب درمان نشود می تواند به مرور زمان شدیدتر شده و زیبایی صورت او را به خطر بیاندازد. از همه مهم تر عملکرد او نیز دستخوش تغییرات ناخوشایندی خواهد شد.
دندان ها و فک هایی که ناهماهنگ هستند می توانند زیبایی لبخند را به خطر بیاندازند. متخصص ارتودنسی می تواند مشکلاتی که زیبایی دندان را با خطر مواجه می کند برطرف کرده و به ساخت یا ترمیم لبخند کمک کند. از طرفی متخصص ارتودنسی خوب می تواند با سایر متخصصان پزشکی و دندانپزشکی مانند جراحان فک همکاری کند تا به آن ها در ساخت چهره و لبخندی زیباتر کمک کند.
زمانی که دندان ها فضای کافی برای جوانه زدن و رشد در اختیار ندارند هر کدام به یک جهت رشد کرده و باعث شلوغی دندان ها می شوند. در این وضعیت رسیدگی به بهداشت دهان و دندان سخت است و احتمال پوسیدگی دندان نیز به شدت بالا می رود.
زمانی که شما به یکی از مشکلات زیر مبتلا باشید می توانید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید:
قبل از انجام هر کاری، نیاز است تا متخصص ارتودنسی تاریخچه سلامت دندان و سوابق پزشکی شما را مطالعه کند. سپس معاینات بالینی صورت می گیرد و در انتها به کمک قالب گیری و عکس برداری، مسیر درمان شما کاملا مشخص خواهد شد. در روند درمانی ارتودنسی هم بیمار و هم پزشک باید صبور باشند.
چرا اثر تغییرات در دراز مدت نمایان خواهد شد. لازمه تصمیم درست توسط متخصص ارتودنسی ، انجام معاینات طولانی و مشاوره های لازم است. در ضمن قبل از انجام درمان ارتودنسی باید حتما توسط متخصص لثه، سلامت لثه ها چک شوند.
👈بیش تر بخوانید: درمان ارتودنسی چقدر طول می کشد؟
بنابر نوع ناهنجاری و شدت آن ناهنجاری، طول بازه درمان متغیر است. اما در حالت کلی زمانی که به آن اختصاص می دهند بین ٦ تا ١٨ ماه است.
در جلسات اول درمان ارتودنسی معمولا براکت گذاری انجام می شود. هر جلسه ممکن است بازه ای بین ٣٠ تا ٩٠ دقیقه طول بکشد.
پس از اجرای ارتودنسی باید به صورت مرتب به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید تا روند درمانی کامل گردد. در این مراجعات مداوم، پزشک روند درمان را چک می کند و اگر مشکلی به وجود آمده باشد رفع خواهد کرد.
👈بیش تر بخوانید: ارتودنسی دندان تا چه سنی موثر است؟
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و امکان خرید مواد دندانپزشکی اینترنتی و استفاده از بهترین تجهیزات دندانپزشکی روز دنیا …، هیچ محدودیت سنی برای درمان ارتودنسی وجود ندارد.
دندانپزشک متخصص ارتودنسی بنابر معایناتی که انجام می دهد، تصمیم می گیرد تا از چه نوع درمانی استفاده کند.
گاها با تصمیم و نظر متخصص ارتودنسی لازم است که پس از پایان دوره درمانی اول از روشی دیگر برای تثبیت درمان اول صورت گیرد.
مهم ترین روش های درمانی که یک متخصص ارتودنسی برای برطرف کردن مشکلات دهان، دندان و فک از آن ها یاری می گیرید در ادامه به صورت خلاصه مورد بررسی قرار گرفته اند:
ارتودنسی ثابت رایج ترین و البته قدیمی ترین نوع ارتودنسی است. از قدیم الایام بریس های فلزی برای صاف کردن دندان ها استفاده می شده است. این بریس ها از اجزای مختلفی مثل سیم قوس دار، باند، الاستیک ها و براکت ها تشکیل شده اند. از آن جایی که توسط متخصص ارتودنسی به دندان ها متصل می شوند و تا پایان دوره درمان (صاف شدن کامل دندان ها) روی دندان ها باقی می مانند به آن ها ارتودنسی ثابت می گویند. رایج ترین سیستم های ارتودنسی ثابت عبارتند از:
گاهی اوقات مراجعانی داریم که یکی از شرایط زیر را دارند:
ما برای این افراد دستگاه هایی داریم که قابلیت جابجایی دارند و متحرکند. مراجع یا بیمار هر وقت دلش خواست می تواند دستگاه را بردارد و هر وقت خواست آن را سر جایش بگذارد. برای مثال حین غذا خوردن یا نوشیدن موقتا دستگاه ارتودنسی خود را برمی دارد و دوباره بعد از اتمام خوردن و نوشیدن آن را روی دندان هایش می گذارد. پلاک های شفاف یا نامرئی ارتودنسی نمونه ای از ارتودنسی متحرک هستند.
حالا فرض کنیم که بیمار مشکل ارتودنسی دارد برای مثال دندان هایش کج است و یا اینکه فاصله بین آن ها وجود دارد و خلاصه یک مشکلی با دندان هایش دارد. این بیمار نیاز به درمان ارتودنسی دارد اما به ما می گوید که:
“آقای دکتر من دوست ندارم که کسی متوجه شود من ارتودنسی کرده ام یعنی دوست ندارم کسی سیم کشی و بریس ارتودنسی من را ببیند. میشه دستگاه من رو طوری انتخاب کنید که کسی نبینه؟”
ما برای این دسته از مراجعان از دستگاه هایی استفاده می کنیم که خواسته آن ها را بر آورده کند. نمونه های رایج دستگاه هایی که ما برای این مراجعان توصیه می کنیم عبارتند از:
این ها درمان های رایج ارتودنسی نامرئی هستند که به یک متخصص ارتودنسی این اجازه را می دهند دندان های مراجعانش را بدون اینکه کسی متوجه آن ها شود صاف و یکدست کند.
درمان ارتودنسی اگر به صورت براکت گذاری باشد به دلیل فشاری که دندان های می آید، در اوایل درمان معمولا کمی احساس درد به وجود می آید. اما پس از گذشت چند هفته کاملا عادی خواهد شد. درمان های ارتودنسی متحرک و الاینر ابدا دردی ندارند.
اگر دندان های شما روی هم هستند و جای کافی برای دندان شما وجود نداشته باشد، شما نیاز پیدا می کنید که دندان زیری دائمی خود را بکشید تا جا برای دندان رویی وجود داشته باشد. اگر چنین مشکلی داشته باشید حتما تیم ارتودنسی ما را از این مشکل آگاه می کنند. در برخی موارد زیر با به کار گیری روشی متفاوت و موثر از درمان، فضای کافی و مناسب ایجاد خواهد شد.
👈بیش تر بخوانید: شرایط لازم کشیدن دندان برای ارتودنسی به چه صورت است؟
دندانپزشک عمومی بدون اینکه دورهی تخصصی ارتودنسی را گذرانده باشد توانایی، دانش و تجربهی لازم را برای درمان مراجعین ارتودنسی ندارد.
البته یک دندانپزشک خوب و باتجربه عمومی دانش لازم برای انجام درمانهای ساده ارتودنسی و یا درمان های پیشگیری با پلاکهای متحرک را دارا می باشد.
اما درمان های پیچیده و تخصصی ارتودنسی که اکثرا در گروه درمان های ثابت قرار داده می شوند. می بایست توسط متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست ارائه شوند. پس لازم است برای بیش ترین بازدهی از درمان ارتودنسی، بیمار به یک متخصص ارتودنسی ماهر در شهر خود مراجعه نماید.
مهارت و تجربه: مهم ترین فاکتور در انتخاب دندانپزشک ارتودنتیست مهارت ایشان است. مهارت و تجربه که نیازمند دانش بالایی است.
سابقه کار: سابقه کار مناسب و نمونه درمان های موفق از جمله مواردی است که توانایی یک متخصص را در انجام ارتودنسی مشخص می کند.
اخلاق مناسب: از آن جایی که درمان ارتودنسی زمان بر است، یکی دیگر از فاکتورهای مهم در انتخاب یک متخصص ارتودنسی خوب، اخلاق و شخصیت ایشان است.
پس از انجام درمان ارتودنسی لازم است که برای معاینات و چکاپ های ماهانه به پزشک معالج مراجعه نمایید. فاکتور اخلاق و شخصیت زمانی پر رنگ تر می شود که بخواهید درمان ارتودنسی را در دندانپزشکی کودکان انجام دهید.
وسیله ی متحرکی که باعث ثابت نگه داشتن موقعیت جدید دندان ها در دهان بعد از انجام ارتودنسی می شود را پلاک بعد از ارتودنسی می نامند. این پلاک های بعد از ارتودنسی برای درمان مشکلات جزئی نامرتبی دندان ها نیز کاربرد دارند. این نوع از پلاک ها توسط پلاستیک شفاف و سیم های فلزی ساخته می شوند که سطح خارجی دندان را می پوشانند.
استفاده از پلاک بعد از انجام ارتودنسی به این دلیل نیاز است که دندان به جای قبلی خود برنگردد. برای این کار باید به مدت ۲۴ ماه از پلاک استفاده شود تا دندان ها دوباره بهم نریزند. زمانی که برای ارتودنسی دندان های خود به متخصص ارتودنسی مراجعه می کنید باید بدانید بعد از گذشت طول درمان ارتودنسی نتیجه ی نهایی به استفاده از پلاک بستگی دارد به همین دلیل توصیه های پزشک متخصص خود را در این زمینه جدی بگیرید.
پلاک های بعد از ارتودنسی انواع مختلفی دارند که انتخاب هر کدام از آن ها به یک سر عوامل مختلف بستگی دارد. متخصص ارتودنسی با توجه به شرایطی که دارید بهترین پلاک بعد از ارتودنسی را برایتان در نظر می گیرد. متخصص ارتودنسی به بعضی از بیمارها بیش تر از یک نوع پلاک پیشنهاد می شود تا احتمال بازگشت دندان ها به موقعیت قبلی خیلی کم شود.
این نوع از پلاک بعد از ارتودنسی به وسیله ی سیم های فلزی و آکریلیک ساخته شده است. برای اینکه این نوع از پلاک به خوبی روی دندان ها و سقف دهان بیمار بنشیند باید از دندان های بیمار قالب گیری انجام شود. سیم ها و بدنه ی آکریلیکی این پلاک باعث ثابت نگه داشتن دندان ها می شود و همه ی بیماران می توانند خودشان رنگ یا طرح آکریلیک را برای پلاک بعد از ارتودنسی انتخاب کنند.
پلاک بعد از ارتودنسی شفاف مثل پلاک های ارتودنسی نامرئی هستند و هیچ سیمی در آن ها وجود ندارد. آن پلاک ها روی کل قوس دهان قرار می گیرند تا مانع جا به جایی دندان ها شوند.
این مدل از پلاک بعد از ارتودنسی همیشه در دهان قرار دارد و به سطح داخلی دندان های نیش پایین می چسبد به همین دلیل مانع از جا به جایی دندان ها و بازگشت آن ها به موقعیت قبلی می شود.
برای مراقبت از پلاک بعد از ارتودنسی، متخصص های ارتودنسی روش هایی را به بیمار توصیه می کنند که حتما باید آن ها را رعایت کرد. یکی از این کارها تمیز کردن پلاک و از بین بردن تمام آلودگی ها از روی آن است. برای این کار میتوان از مسواک معمولی نیز استفاده کرد اما بهتر است از پاک کننده های دندان مصنوعی و پاک کننده های مخصوص ریتینر استفاده شود چون مسواک معمولی باعث خراش سطح پلاک ها می شوند.
نباید فراموش کرد که مراجعه به یک دکتر ارتودنسی باتجربه، خود نوعی صرفه جویی در وقت و هزینه ارتودنسی است. زیرا یک متخصص ارتودنتیست با تجربه و ماهر در مدت زمان کمتری و با دفعات مراجعه کمتری شما را به نتیجه مطلوبتان می رساند.
بنابراین با یک انتخاب مناسب مطمئنا دوران درمان بسیار خوبی را پشت سر خواهید گذاشت و از اثرات درمان ارتودنسی لذت خواهید برد.