ارتودنسی یا کامپوزیت کدام روش بهتر است؟ یکی از سوالاتی که به وفور در مطب دندانپزشکی مطرح می شود همین است. در پاسخ باید گفت هر گاه دندان ها خیلی نامرتب و بهم ریخته نباشند، می توان از کامپوزیت برای رفع مشکل استفاده کرد. هزینه کامپوزیت نیز نسبت به ارتودنسی پایین تر است.
اما وقتی مشکلات و ناهنجاری دندان ها زیاد باشد یا اینکه دندان ها در جایگاه خود قرار نداشته باشد، گزینه بهتر استفاده از ارتودنسی است. با استفاده از روش های دیگر بجز ارتودنسی میتوان نامرتب بودن دندان ها را رفع کرد. در اینجا قصد داریم اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم تا به کمک آن ها بتوانبد در انتخاب بهتر ارتودنسی یا کامپوزیت گام بردارید.
عوامل زیادی در داشتن لبخندی زیبا نقش دارند. مهم ترین آن ها عبارتند از:
اگر دندان بسیار کوتاه و یا خیلی بلند بوده، شکسته یا ساییده شده باشد، بهترین روش برای رفع این مشکلات استفاده از کامپوزیت است نه ارتودنسی. یکی از کاربردهای کامپوزیت، رفع عیب و نقص های ظاهری دندان است. در استفاده از کامپوزیت نیازی به تراش دندان نیست. کامپوزیت برای ضخیم کردن و پهنای بیشتر دندان ها نیز کاربرد دارد.
تنها اقدامی که برای نصب کامپوزیت لازم است صییقل دادن است. کامپوزیت در دندانپزشکی زیبایی بسیار پرکاربرد بوده و از آن جا که هیچ گونه آسیبی به دندان وارد نمی کند، یک روش غیرتهاجمی به حساب می آید.
در صورت تغییر رنگ دندان می توان با استفاده از بلیچینگ اقدام به سفید کردن آن ها نمود. اگر دندانی به سبب عصب کشی تیره شده باشد نیز می توان با استفاده از تغییر رنگ داخلی اقدام به سفید کردن آن نمود. اما اگر دندان به دلیل پوسیدگی خراب شده باشد، بلیچینگ دندان دیگر کارساز نیست. در ایتحا با استفاده از کامپوزیت می توان آن را ترمیم کرد.
اگر دندان ها به دلیل جابجایی در وضعیت مناسب قرار نداشته باشند و فک نیز دچار مشکل باشد، برای اصلاح طرح لبخند بهتر است از ارتودنسی استفاده شود. ارتودنسی درمانی ایمن و بی خطر است که برای اصلاح مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان کاربرد داشته و یک روش مطمئن به شمار می آید. در صورت وجود مشکل خفیف در موقعیت و وضعیت دندان می توان به جای ارتودنسی از کامپوزیت استفاده کرد.
می توان به طور توآمان از ارتودنسی و کامپوزیت استفاده کرد. در ابتدا برای اصلاح موقعیت و وضعیت دندان و رفع ناهنجاری فک از ارتودنسی استفاده شده و سپس کامپوزیت بکار می رود. از این رو حفظ ساختار دندان بهتر انجام می شود. استفاده از کامپوزیت سبب شفاف شدن، رنگ بهتر و انعکاس بیشتر نور شده و لبخند زیبایی برای فرد به ارمغان می آورد.
با استفاده از مواد به رنگ دندان و در طی یک یا دو جلسه می توان فاصله بین دندانی، ترک دندان، لب پر شدگی و بدرنگی دندان را برطرف کرد. از آن جا که کامپوزیت در مطب انجام میشود، لازم نیست از دندان قالب گرفته شود.
متخصص زیبایی ماده ای خمیری شکل را روی سطح جلوی دندان گذاشته و به آن شکل می دهد. در آخرین مرحله، با استفاده از تابش نور، ماده خمیری شکل را سفت کرده و مشکلات ظاهر دندان را برطرف کرده و آن را زیبا می کند. لایه ای که روی دندان ها قرار داده می شود باید نازک بوده و از ظرافت زیادی برخوردار باشد.
مشکلات زیادی را می توان با استفاده از کامپوزیت درمان کرد. در اینجا به ذکر پاره ای از آن ها می پردازیم:
اگر دندان به علت فرسایش دچار آسیب دیدگی شده باشد، یا اینکه به طور جزئی شکسته باشد، در این موارد می توان از کامپوزیت استفاده کرد. کامپوزیت دندان از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه بوده و روش ایده آلی برای درمان زبیایی محسوب میشود.
اگر نتوان دندان های بدرنگ را با بلیچینگ سفید کرد و تغییر رنگ داد یا اینکه وجود لکه بر روی دندان ظاهر نامطلوبی را به وجود آورده باشد، می توان از کامپوزیت کمک گرفت.
فاصله بین دندان های جلو از شایع ترین مشکلات تأثیرگذار بر زیبایی افراد است. با استفاده از کامپوزیت به راحتی می توان این مشکل را برطرف نمود.
موارد زیادی در طول عمر و ماندگاری کامپوزیت نقش دارند. از جمله این موارد عبارتند از:
مواد غذایی نامناسب، شیرین و نوشیدنی های اسیدی سبب بروز مشکلات عدیده ای در این زمینه خواهد شد.
از جمله مواردی که بر طول عمر و دوام کامپوزیت دندان تأثیرگذار است چگونگی مراقبت از آن است. مراقبت از کامپوزیت نیز همانند مراقبت از دندان هاست. اگر مراقبت به درستی انجام نشود، دندان ها دچار پوسیدگی شده و از عمر کامپوزیت کاسته می شود.
اینکه کدام دندان تحت درمان کامپوزیت قرار بگیرد نقش مهمی در دوام کامپوزیت دارد. انجام درمان بر روی دندان های جلو معمولاً موفقیت آمیزتر از دندان های عقب است.
یکی دیگر از مواری که نقش بسیار زیادی در دوام کامپوزیت و طول عمر آن دارد چگونگی نصب آن است. اگر دندانپزشک از مهارت و تجربه لازم برخوردار نبوده و کامپوزیت را به درستی بر روی دندان فرم ندهد عدم پیوند آن با مینای دندان، سبب خراب شدن کامپوزیت و کاهش دوام و ماندگاری آن خواهد شد.
معمولاً هزینه کامپوزیت دندان در مقایسه با ارتودنسی پایین تر است. قیمت کامپوزیت تا حد زیادی وابسته به جنس مواد و تعداد دندان های تحت درمان دارد. بطور کلی هزینه ارتودنسی و کامپوزیت واسته به شدت ناهنجاری است.
یکی از مزایای کامپوزیت در مقایسه با ارتودنسی اینست که در مراحل مختلف درمان بیمار قادر به ارائه نظرات خود است. به عنوان مثال در خصوص بلندی، کوتاهی، تیزی و گردی می تواند نظر خود را اعلام کند. همچنین برای انجام کامپوزیت لازم نیست همانند ارتودنسی به طور منظم به مطب مراجعه کرد.
احتمال دارد اولین راه حل برای درمان کجی دندان استفاده از کامپوزیت بنظر برسد. محبوب ترین روش برای اصلاح کجی دندان، کامپوزیت است؛ اما استفاده از آن نیاز به مشاوره با متخصص دارد. این دندانپزشک است که با معاینه و ارزیابی دقیق وضعیت دندان های فرد مشخص می کند آیا کامپوزیت جایگزین مناسبی برای ارتودنسی خواهد بود یا خیر؟