اگر شما هم به دنبال پیدا کردن پاسخ سوال ارتودنسی چیست هستید ، با ما در این مقاله از مجله دندانپزشکی اورتو اینفو همراه باشید.
مانند بسیاری از زمینه های دیگر مراقبت های بهداشتی، ارتودنسی دندان نیز یک رشته تخصصی است که به چندین سال آموزش و تحصیل نیاز دارد تا بهترین نتیجه حاصل شود.
ارتودنسی به طور قابل ملاحظه ای از بریس های فلزی سنگین، دست و پا گیر و واضح ساخته شده است. ارتودنسی بر تشخیص، پیشگیری و اصلاح ناهماهنگی دندان ها و فک ها تمرکز دارد. در نتیجه، ارتونسی دندان باعث می شود دندان ها و لثه های شما بهبود یابند، سالم بمانند و همچنین احتمال ابتلا به بیماری های لثه را کاهش می دهند.
اگرچه دندان های شما در استخوان فک شما محکم شده اند، اما توانایی بدن در بازسازی استخوان و بافت باعث می شود که آن ها به تدریج، به وسیله ارتودنسی، به موقعیت ایده آل خود منتقل شوند، به همین دلیل افراد در هر سنی می توانند از ارتودنسی بهره مند شوند.
از طریق توسعه نوآوری ها در زمینه ارتودنسی، بسیاری از بزرگسالان اکنون ترجیح می دهند که تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند تا نگرانی های تراز بندی را که از دوران کودکی تا به حال داشته اند یا در اثر یک حادثه یا از دست دادن دندان، ناشی می شود را اصلاح کنند.
به طور معمول، ارتودنسی شامل استفاده از بریس برای هم ترازی دندان ها است. بریس ها در اشکال مختلفی وجود دارند و ممکن است از براکت هایی تشکلیل شده باشند که به دندان های شما متصل شده اند و دارای سیم های پرانتزی ریزی هستند که از طریق بریس ها خم می شوند. سیم های قوس مانند یک مسیر عمل می کنند و هر دندان را به موقعیت ایده آل خود هدایت می کنند.
ارتودنسی انواع مختلفی دارد که به طور کلی به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم می شود. در ادامه با انواع آن ها آشنا می شوید.
بریس های ارتودنسی ثابت به سه دسته تقسیم می شوند:
درمان متحرکی که در ایران انجام می شود، ارتودنسی اینویزیلاین یا ارتودنسی نامرئی نام دارد. بریس های اینویزیلاین علاوه بر کاربردی که در درمان ناهنجاری های خفیف دندانی دارند، همچنین به عنوان ریتینر یا نگهدارنده های پس از درمان ارتودنسی ثابت نیز استفاده می شوند. همچنین این ارتودنسی ها در دسته ارتودنسی شفاف نیز قرار می گیرند.
از جمله مشکلات بایت که می توان به وسیله ارتودنسی درمان نمود، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
مشخصه این امر این است که دندان های فوقانی خیلی زیاد به جلو کشیده می شوند یا دندان های پایینی به اندازه کافی کشیده نمی شوند.
اور بایت زمانی است که دندان های جلویی فوقانی روی دندان های جلویی پایین کشیده می شوند و گاهی باعث گاز گرفتن دندان های جلویی پایین در سقف دهان می شوند.
کراس بایت هنگامی ایجاد می شود که دندان های بالایی در داخل دندان های پایین قرار می گیرند که ممکن است باعث رشد نامرتب فک شود.
نیش باز مانع جویدن مناسب است و باعث نوعی گزش می شود که در آن دندان های جلوی بالا و پایین با هم تداخل ندارند.
وقتی فضای کافی در استخوان فک برای جا دادن تمام دندان های در حال رشد وجود نداشته باشد، ازدحام ایجاد می شود. ازدحام اغلب با استفاده از صفحه انبساط قابل اصلاح است که این امر اغلب می تواند از لزوم برداشتن دندان سالم جلوگیری کند. دندان عقل نهفته نیز ممکن است باعث شلوغی شود و در نتیجه نیاز به برداشتن آن ها باشد.
مشکلات فاصله بین دندان ها ممکن است به دلیل یک یا چند دندان از دست رفته ایجاد شود، یا ممکن است فقط یک مسئله زیبایی باشد.
وقتی دندان های بالا و پایین به سمت راست یا چپ منتقل می شوند، باعث عدم تقارن می شوند. در معالجه، قبل از قرار دادن بریس های ثابت، قبل از این که موقعیت دندان ها با بریس نهایی شود، منبسط کننده ها یا صفحات را برای باز کردن یا ترازبندی صحیح فک ها درگیر می کند. درمان های این فاز در ارتوپدی یا پروتکل های اصلاح رشد استفاده می شود.
ابزاری برای بزرگ شدن دائمی قوس های فوقانی منقبض شده است و این روش مزایای افزایش فضای موجود برای هم ترازی دندان های شلوغ را دارد و همچنین ممکن است باعث افزایش جریان هوای بینی شود که برخی از مشکلات تنفسی را بهبود می بخشد.
سپس یک “منبسط کننده سریع ماگزیلاری” قرار داده می شود و در طی 2-3 هفته فعال می شود. بعد از این مدت برای 6-9 ماه دیگر در جای خود نگه داشته می شود تا اصلاح را حفظ کند. جبران قوس پایین نیز معمولاً در این دوره اتفاق می افتد.
انبساط فک فوقانی بهتر است قبل از 16 سالگی حاصل شود. زیرا انبساط واقعی ارتوپدی در طی مراحل رشد به دست می آید. از آن جا که گسترش قوس فوقانی برای بزرگسالان بسیار دشوارتر است، ممکن است برای دستیابی به همان نتیجه نیاز به کمک جراحی داشته باشند. در این صورت، تمام درمان های جراحی توسط جراح متخصص دهان و دندان انجام می شود.
صفحات بلوک برای قرار گرفتن صحیح فک پایین نسبت به فک بالا و بهبود ظاهر کلی صورت طراحی شده اند. این صفحات معمولاً بهتر است که قبل از 16 سالگی انجام شود، زیرا تغییراتی که در این سنین ایجاد می کنند، بهتر و نتیجه بخش خواهد بود و ماندگاری بالاتری خواهند داشت.
صفحات معمولاً به مدت 9 ماه استفاده می شوند و در فواصل معین (تقریباً هر 6 هفته) تنظیم می شوند. اگرچه صفحات در اصلاح مشکلات گزش بسیار موفق هستند، اما کاملاً به همکاری تمام وقت بیمار در استفاده از آنها بستگی دارند.
اتصالات کوچکی هستند که به صورت جداگانه به دندان های شما متصل می شوند. آن ها می توانند از مواد فلزی یا شفاف ساخته شوند. دندان های شما به تدریج با کار با یک سری سیم های پیشرونده حرکت داده و صاف می شوند. درمان شامل چندین مرحله است تا زمانی که نیش شما اصلاح شود و دندان ها تراز شوند. زمان درمان بسته به شرایط شخصی شما متفاوت خواهد بود؛ یعنی زمان درمان می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
باید بدانید که هیچکدام از مقالات، سایتها و شبکههای اجتماعی نمیتوانند به شما بگویند که در صورت انجام ارتودنسی هزینه دقیق تمام شده برای شما چقدر است! زیرا این هزینهها، بسته به فاکتورهای مختلفی ممکن است در بیماران مختلف، متفاوت باشد. بعضی از فاکتورهایی که بر هزینه ارتودنسی روی دندانها تاثیرگذار هستند، عبارتند از: