ارتودنسی نامرئی چیست ؟ سوالی که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد. برای پاسخ به این سوال، با مجله دندانپزشکی ارتواینفو همراه باشید.
شاید برای شما پیش آمده که از فرم دندان های خود ناراضی باشید؛ اما در عین حال، به علت ترس از افت در روابط شغلی و اجتماعی خود، علاقه ای به استفاده طولانی مدت از سیم ها و براکت های بد شکل و در معرض دید ارتودنسی نداشته باشید.
این روزها، با پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی، روش های جایگزینی برای براکت های فلزی وجود دارد. شما می توانید با خیال راحت، از بین این متدها یکی را انتخاب کنید و با کمترین میزان جلب توجه، به دندان های ایده آل خود دست یابید. این روش ارتودنسی دندان ، ارتودنسی نامرئی نام دارد. در ارتودنسی اینویزیلاین، اجزای تشکیل دهنده بریس ها روی سطح دندان ها مشاهده نمی شوند.
ارتودنسی نامرئی نوعی از ارتودنسی است که از جنس پلاستیک شفاف بوده و اطراف دندان را محکم دربر می گیرد. بسته بندی های پلاستیکی که در بازار بیشتر اجناس را در برگرفته اند، در نظر بگیرید. همانطور که می دانید اندازه و شکل محتوای بسته با خود بسته تناسب دارد ولی بیشتر اوقات به دلیل قابلیت دیده شدن محصول داخلی، بی رنگ و شفاف ساخته می شود. بیشتر این بسته بندی ها از طریق حرارت دادن به ورقه های نازک پلاستیکی و قالب زدن آن ها در سایز ها و اندازه های گوناگون و سپس سرد کردن پلاستیک ساخته می شوند. این روش به صرفه ای برای خرید ها محسوب می شود، زیرا برای خرید های بعدی نیز می توان از آنها استفاده کرد.
ارتودنسی های نامرئی هم انواع ثابت و هم انواع متحرک را شامل می شوند، که در ادامه بخش هایی را به اختصار به معرفی آن ها اختصاص داده ایم. انواع ارتودنسی نامرئی دندان شامل:
ارتودنسی لینگوال، از نوع ارتودنسی ثابت بوده که سیم های ارتودنسی در قسمت داخلی دندان های فک بالایی و فک پایینی قرار می گیرند. این نوع از ارتودنسی بیشتر در بزرگسالان استفاده می شود و قادر است مشکلاتی همانند: کج بودن متوسط الی شدید دندان ها، ازدحام بیش از حد دندان ها و انواع مال اکلوژن ها را درمان کند. اما ارتودنتیست ها معمولا به دلیل پیامدهای منفی که این نوع ارتودنسی می تواند داشته باشد، معمولا انجام آن را پیشنهاد نمی کنند.
معایب ارتودنسی نامرئی در روش لینگوال عبارت است از: اشغال کردن فضای زیاد و ایجاد مزاحمت برای حرکت زبان و همچنین احتمال شکسته شدن، می باشد.
هزینه ارتودنسی لینگوال، به دلایلی از جمله مشکل بودن نصب بریس های لینگوال به علت دسترسی دشوار به پشت دندان ها و نیاز به مهارت و تخصص زیاد، نسبت ارتودنسی ثابت معمولی بالاتر است. به علاوه اگر بریس ها شکسته شوند، هزینه جایگزینی و تعمیر آن ها زیاد است.
در این روش ارتودنسی از براکت ها یا پلاک های شفاف برای مرتب کردن دندان ها، استفاده می شود. بسته به مشکلات دندان های شما، ارتودنتیست شما تعیین می کند که آیا می توانید از این روش استفاده کنید یا خیر.
ارتودنسی دیمون یک نوع ارتودنسی ثابت بوده؛ اما لازم است پلاک های این ارتودنسی هر دو الی سه هفته یکبار، توسط خود بیمار تعویض شوند. پلاک های بریس دیمون، به علت شفاف بودن، هنگام صحبت کردن قابل مشاهده نیستند و همین امر باعث می شود این روش درمانی مورد استقبال بسیاری از بیماران واقع شود.
در این روش ارتودنسی از ارتودنسی نامرئی سرامیکی یا پلاستیکی، که بسیار هم رنگ دندان های شما هستند، استفاده می شود. ارتودنسی نامرئی با براکت های هم رنگ دندان، برای انواع مشکلات دندان کارآمد می باشد و از دوام و استحکام خوبی برخوردار است.
این روش، نوعی الاینر تراپی می باشد یا به عبارت دیگر: در این روش، مرتب کردن دندان ها توسط مرتب کننده های دندانی بدون سیم انجام می شود. در این شیوه ی درمانی برای هر بیماری، تعدادی الاینر با استفاده از پلاک های شفاف که تمام سطح دندان را می پوشانند و اختصاصی هستند، ساخته می شود.
این درمان، نوعی ارتودنسی متحرک می باشد و بیمار از هر کدام از الاینرها به مدت دو هفته استفاده می کند. این پلاک های شفاف باید در تمام طول روز، به جز در مواقعی که بیمار مسواک می زند، استفاده شوند. مرتب شدن دندان ها در این روش، یک روند از پیش تعیین شده و کامپیوتری دارد و به مرور، دندان ها را در جای مناسب خود قرار می دهد.
مدت زمان ارتودنسی نامرئی، سیری بسیار آهسته داشته و همین آهسته بودن روند درمان، از فرسایش ریشه دندان ها و لق شدن آن ها در آینده، پیش گیری می کند.
ارتودنسی شفاف در رفع مشکلات زیر، به خوبی عمل کرده و بسیار موثر واقع خواهند شد:
ارتودنسی نامرئی مزایای متعدی نسبت به ارتودنسی قدیمی فلزی دارد. در اینجا به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم:
بسیاری از مردم از شنیدن اینکه نگهداری از بریس های نامرئی بسیار آسان است خشنود می شوند. تنها تغییری که باید در زمان خوابتان ایجاد کنید این است که هر شب (یا یک شب در میان) قبل از خواب با مسواکی نرم و آب ولرم آنها را تمیز کنید. راه دیگر این است که بسته ی لوازم نظافتی بریس را تهیه کنید. به غیر از تمیز کردن بریس های نامرئی احتیاج به انجام کار دیگری ندارید.
ارتودنسی نامرئی به دلیل مزیت ظاهری که دارد، یعنی نامرئی بودن و دیده نشدنش، در بیشتر مواقع هزینه بالاتری نسبت به روش ارتودنسی معمولی، یعنی بریسهای فلزی ارتودنسی دارد. اگر بیمار خیلی به ظاهر ارتودنسی خود اهمیت دهد، ناچار است چنین هزینهای را پرداخت کند؛ اما ارتودنسی نامرئی قیمت مشخصی ندارد و به برخی عوامل وابسته است. برای اطلاع از هزینههای ارتودنسی نامرئی لازم است حتما به مطب متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا بعد از اینکه متخصص ارتودنسی شما را معاینه کرد، هزینه درمان را مشخص کند. بعضی از فاکتورهای تاثیرگذار روی هزینه ارتودنسی عبارتند از:
ارتودنسی های نامرئی مستلزم صرف هزینه ی بیشتری نسبت به ارتودنسی های مرئی و سنتی هستند. ارتودنسی با الاینرهای شفاف، گران تر از نوع ثابت و مرئی می باشد.
به دلیل قابلیت جدا شدن الاینرها از روی دندان، بهتر می توانید دندان هایتان را تمیز کنید؛ در نتیجه کمتر در معرض جرم گرفتگی و پوسیدگی قرار خواهید داشت.
طول مدت استفاده از الاینرهای شفاف متحرک، به شدت مشکلات دندانی شما بستگی دارد؛ اما به طور میانگین، دوره درمان دو سال به طول می انجامد.
اگر طرح درمان درست باشد، این درمان دائمی خواهد بود و نیاز به استفاده مادام العمر از الاینرها وجود نخواهد داشت.
ارتودنسی نامرئی قیمت زیادی دارد اما اخیرا چند لابراتوار معتبر ساخته شده است که ارتودنسی نامرئی در تهران را با هزینه کمتری انجام می دهند.