ارتودنسی خوبه یا بد یکی از سوالاتی است که افراد متقاضی این درمان همواره به آن می اندیشند. این سوال یکی از عمده سوالاتی است که کاندیداهای این درمان با آن دست به گریبان هستند و فکر آنان را به خود درگیر می کند. آیا ارتودنسی عوارض و معایبی دارد؟
با ارتودنسی می توان فک و دندان هایی را که دچار مشکل هستند درمان کرد. اختلال در فک و دندان سبب بروز مشکلاتی در افراد مبتلا می شود. با این روش، نزد متخصص ارتودنسی باتجربه و ماهر می توان درمان را بدون هیچ عارضه خاصی با موفقیت پشت سر گذاشت و زیبایی لبخند و چهره را به همراه اعتماد به نفس برای فرد به ارمغان آورد. با ما همراه باشید.
ارتودنسی دندان به منظور مرتب کردن دندان های فک بالا و پایین و گاه هر دو فک انجام می شود. ارتودنسی به هیچ عنوان یک درمان خطرناک نیست، بلکه به جرأت می توان گفت که ارتودنسی ایمن ترین و بی خطرترین نوع درمان است که برای رفع مشکلات دهان و دندان از آن استفاده می شود.
این درمان به طور معمول فاقد عوارض است و معایبی ندارد. وقتی در خصوص عوارض صحبت میشود، لزوماً قرار نیست همه افراد با این عوارض رو به رو شوند و آن ها را تجربه کنند. با انجام ارتودنسی می توان به اهداف زیر دست یافت.
همانطور که در بالا گفته شد، ارتودنسی به خودی خود هیچ عارضه خاصی ندارد و این خود فرد است که زمینه را برای ایجاد مشکل و عوارض فراهم می کند.
این درمان با هدف زیباسازی و بهبود عملکرد فک و دندان مانع از پوسیدگی و تحلیل لثه می شود و مزایا و فواید بیشماری برای فرد در پی دارد. اما در صورت عدم رعایت آموزش های ارتودنتیست، فرد با مشکلات عدیده ای رو به رو خواهد شد.
به طور کلی می توان گفت انجام ارتودنسی هیچ عارضه ای به دنبال ندارد. اما در افرادی که بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت نمی کنند و در انجام دستورات متخصص ارتودنسی کوتاهی می کنند، برخی عوارض مشاهده می شود. در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت لازم توسط فرد و نادیده گرفتن دستورات و آموزش های متخصص ارتودنسی، مشکلاتی بروز می کند که با کمی دقت از وقوع آن ها پیشگیری می شود، مشکلاتی مانند:
تجربه دستگاه ارتودنسی می تواند سبب ایجاد احساس درد و ناراحتی در افراد شود که کاملاً طبیعی است. این احساس درد به دلیل اعمال فشار و نیروی سیم ارتودنسی به دندان ها و حرکت آن ها به سمت موقعیت درست است.
یکی از عوارض ارتودنسی ایجاد زخم در دهان است که در صورت استفاده نادرست از براکت ها در دهان ایجاد می شود. اگر از براکت ها مراقبت نشود و یا رژیم غذایی مناسب نباشد، براکت ها دچار آسیب دیدگی می شوند و به بخش داخلی دهان آسیب وارد می کنند.
یکی دیگر از عوارض و معایب ارتودنسی که از وجود بریس در دهان نشأت می گیرد، گیر کردن مواد غذایی در براکت هاست. این عمل باعث تجمع باکتری و میکروب در دهان می شود و شرایط لازم برای پوسیدگی دندان و التهاب و عفونت لثه را فراهم می آورد. این مشکل هنگامی اتفاق می افتد که رعایت بهداشت دهان و دندان در دوران ارتودنسی به خوبی انجام نشود و استفاده از مسواک و نخ دندان در طول دوره درمان جدی گرفته نشود.
یکی دیگر از عوارض و معایب ارتودنسی که سبب عدم اقدام افراد به این درمان می شود، خطر بازگشت دندان ها به وضعیت اولیه پیش از درمان است. برای اینکه این اتفاق رخ ندهد، بعد از اتمام دوره ارتودنسی و برداشتن دستگاه ارتودنسی از روی دندان، لازم است از ریتینر یا نگهدارنده استفاده شود. در صورت کوتاهی بیمار و عدم استفاده از ریتینر توسط او این امکان وجود دارد که دندان ها به مشکل و ناهنجاری دچار شوند.
یکی از معایب و عوارض ارتودنسی، احتمال کوتاه شدن طول ریشه دندان ها است. حرکت دندان ها در مدت زمان ارتودنسی احتمال دارد موجب به وجود آمدن این مشکل شود؛ البته احتمال آن بسیار کم است. این عوارض معمولاً در افرادی مشاهده می شود که سابقه بیماری آسم یا تروما دارند. با توجه بیشتر به این بیماران می توان تا حد امکان از بروز چنین عوارضی پیشگیری کرد. لازم به ذکر است که متخصص ارتودنسی با آگاهی کافی در زمینه حرکت دندان ها مانع از آسیب و تحلیل ریشه دندان خواهد شد.
تشدید مشکلات مربوط به دندان، یکی دیگر از معایب و عوارض ارتودنسی است. با اینکه حرکت دندان ها در ارتودنسی می تواند سبب تغییر وضعیت دندان ها به سمت موقعیت درست شود؛ اما به دلیل استفاده از دستگاه وسایل مختلف ممکن است مشکلاتی همچون تغییر رنگ دندان بروز کند.
همانطور که گفته شد طول دوره درمان به طور تقریبی بین ۱۸ تا ۲۴ ماه است. اما این دوره ممکن است کوتاه تر یا طولانی تر شود. عواملی هستند که می تواند طول دوره درمان را بیشتر کنند، به عنوان مثال:
این موارد تأثیر منفی بر درمان دارند و کیفیت آن را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش میدهند.
با ورود تجهیزات مدرن و پیشرفته به عرصه دندانپزشکی، تا حد قابل توجهی از عوارض ارتودنسی کاسته شده است و افراد می توانند با خیالی آسوده نسبت به درمان اقدام کنند و آن را با موفقیت پشت سر بگذارند. به عنوان مثال با استفاده از ارتودنسی دیمون می توان در کوتاهترین زمان ممکن و با کمترین درد به رفع مشکلات و ناهنجاری های دهان و دندان پرداخت. ارتودنسی دیمون در مقایسه با براکت های فلزی و سنتی تغییرات چشمگیری را در حوزه درمان ارتودنسی خلق کرده است. به همین دلیل اکثر افراد بدون هیچ گونه عارضه ای اقدام به درمان ارتودنسی می کنند و با موفقیت هر چه تمام تر آن را به پایان می رسانند.