گاهی ممکن است هنگامی که از نیم رخ چهره برخی افراد را نگاه می کنیم، چانه آن ها جلو تر از حد معمولی به نظر برسد و یا اینکه به نظرمان لب بالایی عقب تر از لب پایینی باشد. این اتفاق بر اثر عقب بودن فک بالا می افتد. البته مهم است که بدانید این مشکل فقط در زیبایی تاثیر نمی گذارد و در صورت شدید بودن ممکن است باعث درد سر های زیادی شود. برای درمان این عارضه از ارتودنسی عقب بودن فک بالا کمک می گیرند.
چون این مشکل باعث به هم خوردن نظم و ترتیب دندان ها می شود، بیمار نمی تواند به راحتی غذا را بجود و این به مرور زمان باعث بروز مشکلات گوارشی می شود. علاوه بر این ناهنجاری های فکی، گاهی باعث ایجاد مشکل در قدرت تکلم نیز می شود.
البته گاهی هم مشکلاتی که در تنفس فرد به وجود می آید می تواند ناشی از این عارضه باشد.
در بیشتر موارد، علت اصلی این عارضه ارثی است. یعنی عقب بودن فک بالا از نزدیکان فرد به او ارث رسیده است. البته گاهی هم ممکن است این عارضه بر اثر سوانح و تصادفات به وجود آمده باشد. البته سوانحی مثل تصادف معمولا بیشتر به فک پایین آسیب می رسانند و در موارد کمی امکان عقب رفتن فک بالا وجود دارد.
معمولا تصور مردم این است که ارتودنسی فقط به منظور زیبایی انجام می شود و فقط دندان ها را منظم می کند. اما اگر به موقع اقدام کنیم می توانیم با ارتودنسی، جلوی رشد بیشتر ناهنجاری های فکی را بگیریم. درمان اینگونه صورت می گیرد که ارتودنتیست ابتدا با کمک ارتودنسی متحرک ، اقدام به جلو آوردن فک بالا می کند. البته گاهی هم با چانه بند می توان از رشد بیشتر فک پایین جلوگیری کرد.
پس از آن که فک بالا را جلو آوردند، باید به دندان ها رسیدگی کنند. برای رضایت بیشتر از نتیجه جراحی فک، بهتر است ارتباط دندان ها و دو فک را تا حد امکان اصلاح کنیم. به این فرایند اتوسرجری می گویند.
نمی توان گفت که ارتودنسی محدودیت سنی دارد، اما بدیهی است که در سنین پایین، هم امکان رسیدن به نتیجه مطلوب بیشتر است و هم سرعت درمان بیشتر است. علت آن هم مشخص است؛ چون در سنین کم استخوان بیمار بسیار نرم تر است و هنوز استخوان ها محکم در جای خود تثبیت نشده اند؛ بنابراین ارتودنسی بسیار راحت تر است. هرچه در سنین کم تری اقدام به این کار کنیم، احتمال جراحی فک را پایین می آوریم. به طور کلی می توان گفت که ارتودنسی عقب بودن فک بالا در سنین ۷ تا ۱۲ سالگی نتیجه مطلوب تری دارد.
خیر؛ در حقیقت این با توجه به بزرگی مشکل و شدت آن تعیین می شود. اما امروزه با استفاده از دستگاه های ارتودنسی متحرک به راحتی این مشکل حل می شود.
ارتودنسی عقب بردن فک بالا فواید زیر را به دنبال دارد.
برای این منظور به طور معمول از دستگاه های خارج دهانی ارتودنسی متحرک استفاده می شود. فیس ماسک و چین کپ نمونه هایی از این دستگاه ها هستند. هدگیر ها نیز دستگاهی هستند که برای جلوگیری از رشد فک بالا به کار می روند. این دستگاه برای سنین پس از رشد هم مناسب هستند. البته هدگیر ها با توجه به اینکه تسمه ها و کش های خارج دهانی آن ها در کجا قرار می گیرند، به چند نوع تقسیم می شوند.
چانه بند یا چین کاپ روی چانه بیمار وصل می شود و باعث فشار آوردن به فک پایین می شود و آن را به سمت عقب هدایت می کند. البته امروزه از این دستگاه کمتر استفاده می شود؛ زیرا تاثیرات آن جدا از اینکه خیلی به طول می انجامد، کمی غیر قابل پیش بینی است.
از ماسک های صورت هم برای تحریک رشد فک بالا، رو به پایین استفاده می کنند. این دستگاه برای بیمارانی که فک بالایشان عقب رفته باشد استفاده می شود؛ البته در صورتی که مشکل شدت زیادی نداشته باشد و یا عامل وراثتی بر آن تاثیر نداشته باشد. این دستگاه هم اگر در سنین پایین تر حدود ۷ تا ۱۰ سالگی استفاده شود، نتیجه ی مطلوبی دارد.
معمولا روز اول بعد از جراحی فک و صورت به دلیل اینکه برای تنفس در هنگام بیهوشی لوله گذاری می شود، درد احساس می کنید. پس از جراحی فک، باید برای مراقبت از فک ها، به موارد زیر توجه کنیم.
این مدت با توجه به بزرگی عمل فک متغیر است. اما معمولا این عمل ۳ تا ۶ ساعت زمان احتیاج دارد.
این مدت زمان هم با توجه به شدت ناهنجاری های دندان و فک متفاوت است.
معمولا این دوره زیاد نیست و بیمار پس از گذشت ۲ هفته سر پا می شود.
بیشتر بخوانید :